Schuldhulpverlening is een term die bij veel mensen met schulden voor flinke jeuk zorgt. Zij zien de schuldhulpverlening niet als iets dat hen echt kan helpen, maar vooral als iets waar zij doodongelukkig door gaan worden. Maar is dit wel zo? Er bestaan veel fabeltjes over schuldhulpverlening die vooral niet geloofd moeten worden.
Wie te maken heeft met grote schulden en daar hulp bij nodig heeft kan via de gemeente schuldhulpverlening krijgen. Via een minnelijk traject zal worden geprobeerd om met de schuldeisers tot overeenstemming te komen. Is dit niet mogelijk, dan zal kan de rechter besluiten wat er mogelijk is. In de schuldsanering zitten is niet fijn. Schulden voorkomen is beter dan ze oplossen via de schuldsanering. Als gerechtsdeurwaarderskantoor gaan wij daarom al zo vroeg mogelijk met een debiteur praten om te kijken hoe zijn of haar situatie is. We treden preventief op.
Er zijn veel fabeltjes over de schuldhulpverlening. In dit blogs delen wij er zeven met u.
1. U moet gaan leven van 50 euro per week
Wie in de schuldhulpverlening terecht komt mag iedere week 50 euro gaan halen bij het gemeentehuis om een week van te leven. Dit is niet per definitie het geval. De schuldhulpverlening bekijkt de mogelijkheden per situatie en maakt afspraken met u over betalingen. Vaak beheert u zelf uw vrije geld . Het bedrag dat u overhoudt na het doen van alle maandelijkse betalingen aan schuldeisers en vaste lasten mag u besteden zoals u het zelf wilt.
2. Het aanmelden bij schuldhulpverlening is heel lastig
Dit is ook zeker niet waar. Gemeenten maken het aanmelden voor schuldhulpverlening juist zo makkelijk mogelijk om de drempel zo laag mogelijk te houden. U heeft uw identiteitsbewijs nodig voor aanmelding en dat is het. Na aanmelding moeten er vaak wel wat formulieren worden ingevuld en moet u uw openstaande schulden meenemen om de berekeningen te laten maken.
3. Zonder inkomen geen schuldhulpverlening
Het zijn vaak juist de mensen die (tijdelijk) zonder inkomen zitten die financieel in de problemen zitten. U wordt gewoon door de schuldhulpverlening geholpen wanneer u geen maandelijks inkomen heeft. De schuldhulpverlening kan u helpen een inkomen op te bouwen of bij het aanvragen van toeslagen of een uitkering. Bent u bang dat u juist een te hoog inkomen heeft voor schuldhulpverlening? Ook hiervan is geen sprake. Ook mensen met een hoog inkomen worden geholpen door de schuldhulpverlening.
4. Met een koopwoning krijgt u geen schuldhulp
Schuldhulp is beschikbaar voor iedereen, dus ook wanneer u een koopwoning heeft. Wel is het belangrijk om bepaalde informatie over uw koopwoning te delen, zoals het aankoopbedrag, de lopende hypotheek en het moment waarop u de woning heeft gekocht. Schuldsanering is vaak iets lastiger met een koopwoning, maar dit betekent niet dat alle schuldhulp uitgesloten is.
5. Ik heb tientallen ongeopende enveloppen, dus ik krijg geen schuldhulp
Weet u dat heel veel mensen met schulden op den duur de brievenbus niet meer legen? Zij weten van tevoren dat er weer incassobrieven in liggen en dat zij deze niet kunnen betalen. Dit veroorzaakt enkel stress en dus ontstaat er een grote stapel ongeopende enveloppen. U kunt met deze stapel naar de schuldhulpverlening. Samen wordt alles uitgezocht en wordt er een start gemaakt met het zoeken naar de oplossing.
6. Mijn schulden zijn niet hoog genoeg voor schuldhulpverlening
Heeft u minimale schulden , maar weet u niet hoe u deze moet betalen? Juist dan is het heel verstandig om u aan te melden bij de schuldhulpverlening. Door op tijd actie te ondernemen kunt u grotere schulden voorkomen. Er is geen minimaal bedrag dat u aan schulden moet hebben om recht te hebben op schuldhulp. Ook met een schuld van 300 euro waar u zelf niet uit komt bent u al welkom.
7. Schuldhulpverlening is duur
Dit is misschien wel één van de grootste fabeltjes. Mensen hebben al weinig geld te besteden en zijn bang dat zij een deel van dit kleine beetje geld ook nog moeten betalen aan schuldhulpverlening. Hierdoor lijken de problemen enkel groter te worden. Het is goed om te weten dat schuldhulpverlening via de gemeente altijd gratis is.
Soms kúnnen klanten echt niet betalen
Wanneer u als bedrijf te maken krijgt met een klant die niet betaalt, dan wordt er al snel gedacht dat de klant niet wil betalen. Soms is dit daadwerkelijk het geval, maar soms kán de klant eenvoudigweg niet betalen. Het is belangrijk om een goed klantacceptatiebeleid te hebben. Hierdoor kunt u veel problemen met opstaande facturen voorkomen. Willems Incasso gaat hier op een unieke wijze mee om. Wij respecteren de klant én gaan aan de slag met uw vordering. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.