Een eigendomsvoorbehoud komt steeds vaker voor in contracten. Dit is bedoeld om te voorkomen dat u schade lijdt als uw klant failliet gaat in de periode dat de factuur nog niet helemaal is voldaan. Dit voorbehoud kan op allerlei producten zitten. Denk aan een geleverde koffiemachine van 5.000 euro die uw klant in 10 termijnen mag betalen. De machine blijft tot de 10e betaling binnen is van u. Stel dat uw klant na de 6 e termijn failliet gaat, dan kunt u die machine terughalen.
In dit geval ligt in een eigendomsvoorbehoud voor u de mogelijkheid om de zaken die u heeft geleverd terug te halen. Daarmee kunt u voorkomen dat uw vordering gewoon mee gaat lopen in het faillissement en wellicht niet wordt betaald. In de praktijk komt het echter nog al eens voor dat een curator een stokje steekt voor het terughalen van de zaken. Waar moet u speciaal op letten om het eigendomsvoorbehoud te kunnen laten gelden?
1. Vermeld het in de algemene voorwaarden
Het eigendomsvoorbehoud kunt u expliciet vermelden in uw eigen algemene voorwaarden. Maar de afnemer moet dan wel op de hoogte zijn geweest op het moment van het sluiten van de overeenkomst. Het vermelden op de achterzijde van de factuur is niet voldoende. Zorg dus dat uw algemene voorwaarden duidelijk van toepassing zijn verklaard op iedere overeenkomst. Controleer daarnaast of uw eigen algemene voorwaarden nog wel actueel en dekkend zijn.
2. Gebruik een uitgebreid eigendomsvoorbehoud
Als u een beperkt eigendomsvoorbehoud opneemt, betekent dit dat u alleen zaken mag terughalen die nog niet zijn betaald. Bij een uitgebreid eigendomsvoorbehoud geldt dit voor alle goederen die u heeft geleverd, ook de betaalde. Uiteraard is dit gemaximeerd tot het openstaande bedrag.
3. Eigendomsoverdracht en vermenging
Om te voorkomen dat uw leveringen worden vermengd en niet meer traceerbaar zijn, is het verstandig om te zorgen voor een duidelijke en onderscheidende verpakking. Op die manier is het meteen duidelijk welke zaken uw eigendom zijn. Denk daarbij aan machines met een sticker van uw bedrijf. Identificatienummers of andere kenmerken maken het nog eenvoudiger om uw spullen terug te halen.
4. De regels in het buitenland
In het buitenland gelden vaak andere regels. Ook in de Eurozone zijn er grote verschillen als het aankomt op de toepassing van eigendomsvoorbehoud. Laat u altijd adviseren door een deskundige op dit gebied als u dure machines of producten gaat leveren in de EU. Het terughalen van zaken bij een dreigend faillissement is dan vaak wat lastiger.
Juridisch advies
Heeft u vragen over het opnemen van het eigendomsvoorbehoud in uw overeenkomsten? Of heeft u een debiteur waar uw (nog onbetaalde) spullen staan en voelt u een faillissement aankomen? Wij ondersteunen u graag bij de juridische afhandeling. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.