Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Beslag leggen op cryptovaluta van debiteur: kan dat?
23-3-2018

Bitcoins, Ethereum, Litecoin en andere cryptovaluta waren de afgelopen maanden dagelijks in het nieuws. U hoort er haast niet meer bij als u niet een paar van deze muntjes bezit. Deze digitale valuta zijn relatief nieuw en daarom nog weinig opgenomen in de wettelijke kaders. De digitale munten hebben een waarde en kunnen bij een beslaglegging of faillissement nog aardig wat opleveren voor partijen. Kan er beslag gelegd worden op deze virtuele munten en zo ja, hoe werkt zoiets dan?

Steeds meer mensen hebben cryptovaluta

Volgens een steekproef van RTL Z blijkt dat ruim 500.000 Nederlanders geld hebben zitten in cryptovaluta. Als u als ondernemer een niet betalende klant heeft of één die dreigt failliet te gaan, kunt u dan ook beslag laten leggen op zijn of haar cryptovaluta? Het antwoord op die vraag is ondubbelzinnig 'ja', maar dat betekent niet dat het eenvoudig is.

Miljoenen euro's aan Bitcoins in beslag genomen

De overheid heeft al voor miljoenen euro's aan Bitcoins in beslag genomen. Volgens de rechtbank mag het OM digitale munten afnemen van criminelen als duidelijk is dat deze met criminele activiteiten zijn verdiend. Dan mogen deze worden verkocht en gaat de opbrengst in de staatskas. Het OM heeft een eigen Bitcoin-wallet geopend. Er zijn al handleidingen beschikbaar, zodat precies duidelijk is hoe het overmaken moet gebeuren als de rechter toestemming heeft gegeven. Het is immers mogelijk om met een muisklik cryptomunten weg te sluizen en dat dient voorkomen te worden.

Wanneer is beslag leggen op cryptomunten mogelijk?

De jurisprudentie maakt beslag op cryptomunten mogelijk. In de wet is niet opgenomen dat bij een beslag in de computer of de bestanden van een beslagschuldenaar mag worden binnengedrongen. Toch kan deze bevoegdheid aan een gerechtsdeurwaarder worden toegekend op basis van artikel 444 lid 2 Rv. Hierin staat onder meer vermeld dat een gerechtsdeurwaarder ter inbeslagneming toegang moet kunnen krijgen tot elke plaats om zijn taak te kunnen vervullen.

De rechtbank heeft in meerdere gevallen bepaald dat op grond hiervan ook toegang mag worden verschaft tot een computer of gegevensdragers. In dat geval kan men ook inzage krijgen in het bezit van cryptovaluta en is het in bepaalde gevallen mogelijk om beslag te leggen op cryptomunten.

Het bewaren van cryptovaluta kan in een online wallet, maar ook in een hardware wallet. Dit is USB stick, met daarop unieke codes. Veel gebruikte hardware wallets zijn:

  • Ladger Nano S
  • Trzor
  • OrbitKey
  • KeepKey

Praktijk van inbeslagname van cryptomunten

Volgens de jurisprudentie is het dus mogelijk na een gerechtelijke uitspraak beslag te laten leggen op cryptomunten middels de diensten van een gerechtsdeurwaarder. Om er voor te zorgen, dat de munten na de beslaglegging niet worden vervreemd, zal de gerechtsdeurwaarder deze doen overboeken naar de wallet van een gerechtelijk bewaarder. Om cryptomunten te kunnen overboeken is het noodzakelijk te kunnen beschikken over de private key van de beslagene.

Indien deze niet meewerkt zal een intensief onderzoek van een ICT-deskundige in de meeste gevallen noodzakelijk zijn om de sleutel tot de valuta te achterhalen op de veiliggestelde computer.

Niet betalende klant

Heeft u een niet betalende klant en u weet dat deze persoon over cryptovaluta beschikt? Neem dan contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding.

12 cryptovaluta beslag rechter

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.