In mei of juni krijgen veel werknemers hun vakantiegeld gestort. Als u een debiteur heeft die zegt niet te kunnen betalen, kan zijn vakantiebonus wellicht voor u een uitkomst zijn om uw openstaande factuur te innen. Kan dit zomaar en wat zijn de regels? Vooraf dient u er zich van bewust te zijn, dat u nooit zo maar beslag kunt leggen. U dient altijd te beschikken over een vonnis van de rechter, waarbij u vordering is toegewezen.
Net als bij beslag op andere inkomsten draait het bij beslaglegging op vakantiegeld om de beslagvrije voet. Dit is datgene waarop bij een debiteur onder geen beding beslag mag worden gelegd door een deurwaarder. De basis is dus simpel. De enige uitzondering is dat als het inkomen per maand door de uitkering van het vakantiegeld onder de beslagvrije voet blijft, hierop geen beslag mag worden gelegd. In andere gevallen bestaat de mogelijkheid van een beslag.
Voorbeeld: uitkering van vakantiegeld
Nog steeds wordt door veel werkgevers het vakantiegeld jaarlijks uitbetaald vaak voor aanvang van de zomervakantie. Ten behoeve van de beslaglegging zal er een maandelijkse beslagvrije voet zijn bepaald. Het jaarlijkse vakantiegeld dient dan te worden herrekend op maandbasis.
Meestal wordt het vakantiegeld uitgekeerd in de maand mei. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste vakanties in die maand geboekt worden. Blijft het inkomen plus vakantiegeld onder de beslagvrije voet, dan mag er geen beslag worden gelegd op deze bron van inkomsten . Mocht het inkomen door de uitbetaling van vakantiegeld echter boven de beslagvrije voet komen dan mag op een evenredig deel of het gehele vakantiegeld beslag worden gelegd.
Beslag op bijzondere beloningen
Niet alleen voor vakantiegeld, maar ook voor andere bijzondere beloningen geldt dat hierop beslag kan worden gelegd indien deze de beslagvrije voet overstijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan provisies, bonussen of een eindejaarsuitkering. Het is dus zowel voor de debiteur die de beslaglegging betreft als de werkgever van belang te realiseren dat een beslag ook deze posten betreft. Houd in alle keuzes rekening met de beslagvrije voet en zorg dat u hier goed van op de hoogte bent.
Waarop wordt er precies beslag gelegd?
Het is bij een beslaglegging dus altijd van belang goed te kijken welke zaken worden genoemd. De debiteur noch de beslaglegger kunnen zich achteraf op onwetendheid beroepen indien er iets fout is gelopen bij de beslaglegging. De beslagvrije voet is in het algemeen ongeveer 90% van de bijstandsnorm in de onderhavige situaties. De gerechtsdeurwaarder berekent de beslagvrije voet en geeft deze door aan de werkgever.
Beslagleggen op vakantiegeld
Het beslag laten leggen op het inkomen van een debiteur is een vergaande stap, maar wel één die u kunt nemen. Laat u altijd bijstaan door een professional die de juridische regels kent. Heeft u een debiteur die niet wil betalen, dien uw factuur dan online in en wij gaan direct aan de slag.