De sociale druk van jongeren onderling zorgt er vaak voor dat er impulsieve aankopen worden gedaan. Als maandag het salaris op de rekening staat, dan is deze dinsdag alweer op aan kleding, games of andere zaken. Het sparen van geld voor later is niet heel populair. Niet verrassend is dan ook dat het aantal jongeren met betalingsproblemen groeit volgens de BKR Schuldenmonitor.
Stichting BKR is verantwoordelijk voor het registreren van betalingsproblemen in Nederland. De laatste statistieken van het BKR laten zien dat het aantal mensen met betaalmoeilijkheden iets is gedaald tussen eind 2019 en eind 2020 en dat deze tegen de verwachtingen dus niet gegroeid ten tijde van corona.
Aan het einde van 2019 waren er 695.000 mensen in ons land die met betalingsproblemen kampten. Een jaar later waren dit er 657.000 en dat is een aanzienlijke daling. Helaas wordt er wel een stijging gezien onder de jongeren met betalingsproblemen. Het gaat dan om Nederlanders jonger dan 25 jaar.
Meer jongeren met financiële problemen
De meeste betalingsproblemen worden gezien onder Nederlanders die tussen de 40 en 60 jaar oud zijn. Toch is het de groep jongeren met betalingsproblemen die het hardst groeit. Aan het einde van 2019 waren er iets meer dan 32.000 Nederlanders jonger dan 25 jaar die betalingsproblemen hadden. Eind 2020 waren dit er ruim 34.000. De cijfers van het BKR laten zien dat er meer mannen dan vrouwen zijn met betalingsproblemen. Hier komt bij dat er ook meer mannen dan vrouwen zijn die een krediet af hebben gesloten.
Meer betalingsproblemen onder jongeren
De groep jongeren met betalingsproblemen groeit. Hier zijn meerdere verklaringen voor. In 2020 raakten veel jongeren hun bijbaan kwijt als gevolg van de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen van de overheid. De jongeren hebben vaker flexibele banen en het aantal werkuren is voor veel jongeren kleiner dan vóór de coronapandemie. Daarnaast is het zo dat de jongeren over het algemeen ook een kleinere financiële buffer hebben dan de hogere leeftijdscategorieën. Hier komt nog bij dat veel jongeren tot 25 jaar een studieschuld hebben, waardoor zij minder financiële ruimte hebben.
De totale studieschuld onder Nederlandse jongeren bedroeg in 2020 maar liefst 26 miljard euro, volgens Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De organisatie geeft hierbij aan dat 1 op de 5 een betalingsachterstand heeft. Met name in het MBO hebben veel studenten schulden.
De meeste betalingsproblemen geregistreerd in Rotterdam
Het BKR geeft aan dat de meeste betalingsproblemen bestaan in de stad Rotterdam. Wanneer we kijken naar het percentage inwoners van deze stad, vanaf 18 jaar, dat te maken heeft met betalingsproblemen, dan zien we dat het gaat om 10,81 procent. Hiermee is Rotterdam de enige Nederlandse stad waarin dit percentage boven de 10 procent uitkomt. Schiedam staat, met een percentage van 9,83 procent, op de tweede plaats. In Bunnik en Rozendaal zijn de minste mensen met betalingsproblemen te vinden. We hebben het dan over 1,17 procent in Bunnik en slechts 0,61 procent in Rozendaal.
Voorkom dat de stapel onbetaalde facturen groter wordt
Een deel van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar is niet goed in staat om alle vaste lasten te voldoen. Dit betekent dat facturen van bedrijven open blijven staan. Als ondernemer wilt u voorkomen dat de stapel onbetaalde facturen groeit. Uiteindelijk brengt dit risico’s voor uw bedrijf mee. Heeft u klanten die niet betalen? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij vertellen u graag meer over wat wij voor u kunnen betekenen.