Uit de consultatieversie van een wetsvoorstel van minister Weerwind blijkt dat het in de toekomst mogelijk moet worden voor bedrijven om een schuld zonder een dagvaardingsprocedure direct via een verzoek aan de rechter te innen. De Raad voor de Rechtspraak heeft positief over dit wetsvoorstel geoordeeld. Het nieuwe wetsvoorstel geeft de civiele rechter de mogelijkheid om maatwerk te leveren, wat in de praktijk vooral betekent dat deze de bevoegdheid krijgt tot het opleggen van een betalingsregeling. Is dit wenselijk of niet?
Wanneer redelijkerwijs van een schuldenaar niet kan worden verwacht dat de schuld in één keer wordt afgelost, dan heeft de civiele rechter hierop de bevoegdheid om een regeling op te leggen voor het volledig afbetalen van de schuld. De gedachte achter dit nieuwe wetsvoorstel is dat alle partijen geholpen zijn met een realistische betalingsregeling, maar is dit wel echt het geval? Is de schuldeiser de dupe van dit nieuwe wetsvoorstel?
Schuldeisers verliezen de bepalende stem
Op dit moment is het zo dat schuldeisers akkoord moeten gaan met een voorstel voor een betalingsregeling. Dit geldt ook zo wanneer een particulier met behulp van schuldhulpverlening betalingsregelingen wil afspreken. Er wordt dan een voorstel voor een betalingsregeling bij de schuldeiser neergelegd. Vervolgens wordt het betalen in termijnen alleen doorgezet wanneer de schuldeiser akkoord gaat met het betreffende voorstel.
De schuldeiser heeft nu dus nog de bepalende stem, maar dit verandert met het nieuwe wetsvoorstel. De rechter kan volgens het nieuwe wetsvoorstel een betalingsregeling opleggen. Dit kan dus ook gebeuren wanneer de schuldeiser niet akkoord wil gaan met een betalingsregeling. De rechter krijgt de bepalende stem in plaats van de schuldeiser. We schreven al eerder dat de balans tussen schuldeiser en schuldenaar zoek is.
Waar komt dit wetsvoorstel vandaan?
Steeds meer Nederlanders komen in financiële problemen terecht en zijn niet langer in staat om de maandelijkse rekeningen te betalen. Nederlandse rechters maken zich hier zorgen over, vooral omdat er hierdoor ook meer juridische procedures ontstaan. Het zijn niet alleen particulieren die worstelen met het voldoen van alle facturen. Dezelfde problemen ontstaan ook bij bedrijven. Het wetsvoorstel biedt vooral voor particulieren extra mogelijkheden om hulp te krijgen bij het oplossen van schilden. De Rechtspraak kan namelijk diverse stappen ondernemen om mensen de helpende hand te bieden, zoals het aanstellen van een schuldfunctionaris.
Positieve ontwikkeling voor bedrijven?
Een belangrijke vraag is wel of het betreffende wetsvoorstel een positieve ontwikkeling is voor bedrijven. Dit kan, maar dat hoeft niet. Wanneer uw klant u € 5.000,- schuldig is, dan kunt u de schuld innen via de rechter. U wordt in het gelijk gesteld, wat betekent dat u een deurwaarder in kunt schakelen. In bepaalde situaties zullen er mogelijkheden zijn tot loonbeslag of zelfs huisuitzetting. Maar, en dit is het punt, de rechter mag volgens het nieuwe wetsvoorstel ook een betalingsregeling opleggen wanneer deze oordeelt dat het bedrag redelijkerwijs niet direct door de schuldenaar betaald kan worden. Dit betekent dat u als ondernemer wederom maandenlang op uw geld kunt wachten, uiteraard ervan uit gaande dat de schuldenaar zich aan de opgelegde betalingsregeling houdt.
Voorkom de gang naar de rechter
Het kan interessant lijken om een schuld te innen via de rechter. Een rechter maakt immers meer indruk dan u doet met uw bedrijf. Toch, de gang naar de rechter kan volgens het nieuwe wetsvoorstel vooral ook zorgen voor vertraging. Een betalingsregeling zorgt ervoor dat u nog langer op uw geld moet wachten. Het is daarom altijd verstandig om de gang naar de rechter te voorkomen door bovenop uw debiteuren te zitten.
Het nieuwe wetsvoorstel legt de focus op het ‘gemak’ van de debiteur, wat ruimte maakt voor debiteuren om bedrijven als bank te gebruiken. Uw bedrijf moet hiervoor boeten. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u de gang naar de rechter voorkomen. Wilt u weten wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.