Met de snelle technologische ontwikkelingen verandert de financiële sector ook in een rap tempo. Er komen niet alleen nieuwe financiële producten op de markt, maar ook worden alternatieve vormen van financiering steeds populairder. Factuur financiering, factoring, is zo’n alternatieve vorm van financiering.
Factuur financiering kan een uitkomst zijn voor ondernemers die snel een betaling willen ontvangen, maar is dit echt zo? Naar onze mening is het een hippe vorm van financiering met een hoog prijskaartje. De kosten voor het eerder krijgen van uw geld nemen vaak een groot deel van uw marge weg. Wij geloven liever in andere manieren om als ondernemer sneller uw geld te krijgen van uw klanten. In dit blog leggen we dit toe.
Wat is factuur financiering?
Factuur financiering lijkt een klein beetje op het uit handen geven van een onbetaalde rekening aan een incassobedrijf. Die gaat vervolgens voor u aan de slag om het geld zo snel mogelijk te krijgen. Dit kan vaak een week tot enkele weken duren (afhankelijk van de debiteur). Bij factuur financiering is de liquiditeit en cashflow van uw bedrijf direct aangevuld. Het duurt in Nederland gemiddeld 39 dagen voordat een openstaande factuur wordt betaald.
Voor veel MKB-bedrijven kan dit leiden tot cashflow problemen. Bij factuur financiering, ook wel factoring genoemd, verkoopt u uw openstaande factuur aan een commerciële partij. U ontvangt vaak binnen één dag de betaling, zodat u niet langer eindeloos hoeft te wachten op uw betaling.
Hoe werkt factuur financiering?
Na de levering van goederen en/of diensten ontvangt de klant uw factuur. Deze wordt zoals gezegd gemiddeld binnen 39 dagen betaald. Bij de verkoop van uw openstaande factuur aan een factuur financieringsbedrijf ontvangt u vaak tussen de 90 en 95 procent van het openstaande bedrag, in ruil voor het recht om de factuur bij de debiteur te innen. Na de betalingstermijn betaalt de klant de factuur aan het financieringsbedrijf. Dit maakt vervolgens de resterende procenten over aan uw bedrijf, minus kosten en rente.
Voors en tegens van factuur financiering
Een groot voordeel van factuur financiering is dat u ten allen tijde een deel van het factuurbedrag krijgt betaald. Zo behoudt u, zeker als klein of startend bedrijf, voldoende liquiditeit om uw bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Dat het restant minus kosten en rente wordt betaald nadat de factuur bij het factuur financieringsbedrijf is voldaan, betekent dat u niet altijd het volledige factuurbedrag betaald krijgt. De tussenbedrijven houden een deel voor zichzelf, dit zit tussen de 4 en 10%. Factoring is dan ook vooral interessant voor B2B-bedrijven die grote hoeveelheden goederen in één keer moeten leveren.
Wat kan ik zelf doen?
Het beste wat u kunt doen, is heldere afspraken maken met leveranciers en klanten over een snelle betaaltermijn. Ga niet standaard akkoord met een betaaltermijn van 30 dagen, maar onderhandel dit terug naar 7 of 14 dagen. Wellicht kunt u ook de factuur eerder versturen. Hiermee voorkomt u dat u te lang moet wachten op uw geld. Daarnaast kunt u creditchecks (laten) uitvoeren om financiële risico’s te verkleinen. Factoring klinkt heel hip en makkelijk, maar 5 á 10 procent van uw omzet is op jaarbasis een aanzienlijk bedrag.
Ondersteuning bij debiteurenbeheer
Heeft u als creditmanager geen tijd om het debiteurenbeheer goed te doen? U kunt uw debiteuren door ons laten beheren. Wij ondernemen dan direct actie als een klant verzuimt te betalen. Onze medewerkers staan voor uw klaar. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.