Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Klantvraag: Kan een schuld verjaren?
15-2-2019

Onze incassomedewerkers krijgen vaak interessante vragen van klanten. Begin dit jaar kregen we van een meubelgroothandel uit Amersfoort de vraag: Kan een schuld verjaren? Een goede vraag waar veel ondernemers vast ook wel eens over na hebben gedacht.

Verjaren kent u wellicht van de Rijdende Rechter als het gaat over stukjes gemeentegrond of landjepik van de buren. Bij incasso denken debiteuren vaak dat verjaring kan optreden. Zeker als iemand een flinke schuld heeft en al een poos aan het betalen is. Met de rente erbij kan het aardig oplopen en hierdoor is iemand soms jaren aan het afbetalen. Het is dan logisch dat men zich afvraagt of er een verjaringsproces is. Helaas verjaart een schuld niet op het moment dat de debiteur de schuld aan het afbetalen is. Zelfs als hij al jaren aan het betalen is.

Schuldeiser komt na jaren aankloppen

Het is een andere situatie als een schuldeiser na jaren ineens met een oude schuld aan komt zetten. In sommige situaties kan de schuldenaar dan een beroep op verjaring doen. In de praktijk gebeurt dit niet zo vaak. Meestal is de schuldeiser wel op tijd om het openstaande bedrag op te eisen. Wanneer de schuldeiser geen aanstalten maakt om de schuld te innen, kan het zijn dat hij op een gegeven moment te laat is.

Wat zijn de verjaringstermijnen?

De algemene verjaringstermijn is 20 jaar, maar de wet geeft voor diverse vorderingen een andere (kortere) termijn van verjaring. Sommige vorderingen verjaren al na 2 of 3 jaar en andere bijvoorbeeld na 5 jaar. Een aantal voorbeelden met de verschillende verjaringstermijnen:

  • Consumentenaankoop, na 2 jaar

  • Belastingschuld, na 3 tot 12 jaar

  • (Onderhandse)Leningen en kredieten, na 5 jaar

  • Periodieke betalingen die niet voldaan zijn, na 5 jaar

  • Foutieve betalingen, na 5 tot 20 jaar

  • Boetes of schades, na 5 tot 20 jaar

  • Algemene termijnschulden, na 20 jaar

Wat is 'stuiting'?

Toch zijn er ook wat haken en ogen aan deze verjaringstermijnen. Wanneer de schuldeiser contact met de debiteur zoekt, ook al is dat bijvoorbeeld bij een lening na 4,5 jaar, dan begint het tellen van de verjaringstermijn opnieuw. Dus op het moment dat de schuldeiser alleen een aanmaning stuurt na 4,5 jaar, duurt het weer 5 jaar eer de verjaringstermijn is afgelopen. Dit heet ‘stuiting’. Stuiten van de verjaring gaat overigens niet zo maar. De schuldeiser moet aanmanen, sommeren of andere daden verrichten, zoals dagvaarden, om een nieuwe verjaringstermijn te doen ingaan. Alleen bellen is niet voldoende.

Hoe zit het met de morele verplichting?

Als de schuldenaar van de schuldeiser geen bericht heeft ontvangen binnen de verjaringstermijn, of de schuldeiser niet kan bewijzen dat de debiteur een aanmaning of sommatie heeft ontvangen, dan verjaart de vordering. Echter, de debiteur moet daar wel een beroep op doen. Verjaren wil overigens niet zeggen dat de vordering niet meer bestaat. De schuldeiser kan alleen zijn recht niet meer ‘hard’ maken . De vordering is niet meer van de schuldenaar afdwingbaar. Een verjaarde vordering wordt een natuurlijke verbintenis genoemd. De vordering kan niet meer worden afgedwongen, maar er bestaat nog steeds een morele plicht voor de schuldenaar om zijn schuldeiser te betalen.

Laat incasso niet liggen

Voor ondernemers is het belangrijk om tijdig de factuur naar een klant te versturen en alle correspondentie vast te leggen. Voorkom dat u omzet mist en onderneem actie als een klant niet wil betalen. Onze medewerkers nemen deze factuur graag voor u uit handen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

07 verjaring factuur

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.