Een financiële tegenslag, het verliezen van een baan of te maken krijgen met oplichting kan een emotionele impact hebben. Je kunt er spreekwoordelijk een tijdje ‘ziek’ van zijn. Nu blijkt uit onderzoek van het CPB dat mensen met schulden meer zorgkosten maken, dan mensen die financieel gezond zijn. De vraag rijst dan ook of je letterlijk ziek kunt worden van schulden?
In dit artikel nemen we graag het onderzoek van het CPB met u door. Hoe komt het dat mensen met schulden vaak méér zorgkosten hebben? Mensen met schulden kunnen al rekenen op een warm bad aan ondersteuning vanuit allerlei instanties. Moeten zorgaanbieders daar ook bij betrokken worden?
Hogere zorgkosten bij mensen met schulden
Het CPB, ook wel het Centraal Planbureau, heeft recent een onderzoek uitgevoerd naar de verhouding tussen zorgkosten en schulden. De resultaten liegen er niet om. Mensen die te maken krijgen met financiële moeilijkheden gaan meer gezondheidszorg kosten maken. Deze personen hebben vaak ook al wat hogere zorgkosten voordat zij in de financiële problemen terecht komen, vergeleken met mensen die geen geldproblemen hebben. Zie hieronder een grafiek van de uitgave en gebruik van de geestelijke gezondheidszorg.
Overname van de zorgverzekering door CAK
Mensen die hun zorgverzekering niet kunnen betalen en langer dan 6 maandbedragen achterlopen, komen in de Regeling Wanbetalers terecht. Dit waren ongeveer 300.000 Nederlanders tussen de jaren 2011 en 2015. Wanneer iemand met deze regeling te maken krijgt, dan wordt de zorgverzekering door CAK overgenomen, een overheidsinstantie. De persoon in kwestie dient vanaf dat moment een hogere premie te betalen en moet daarbij ook nog een boetebedrag betalen. Eigenlijk maakt dit de financiële problematiek dus alleen maar erger. De regeling mag echter pas worden verlaten als alle schulden afbetaald zijn. In deze periode houdt de persoon recht op zorg.
Worden mensen letterlijk ziek van schulden?
Mensen die met schulden te maken hebben, hebben hogere zorgkosten. Het is bekend dat stress een belangrijke veroorzaker van lichamelijke klachten is. Daarnaast spreekt het voor zich dat geldproblemen de nodige stress veroorzaken. In die zin kunnen we dus zeker zeggen dat mensen met geldzorgen vatbaarder zijn voor gezondheidsklachten als gevolg van stress. Wanneer de schulden uiteindelijk worden vastgesteld dan wel aangepakt, is er vaak al een behoorlijke periode geweest waarin iemand heeft geworsteld om alle rekeningen te kunnen blijven voldoen. Hierdoor is er sprake van chronische stress en dat leidt in vrijwel alle gevallen tot lichamelijke klachten.
Schulden >> Stress >> Gezondheidsklachten of andersom?
Een verhaal van de kip of het ei
Het is lastig te bepalen wat er nu werkelijk eerst komt. Heeft iemand al gezondheidsklachten en daarom moeite om een baan te vinden of te houden, waardoor er uiteindelijk schulden ontstaan? Ontstaan er schulden en heeft iemand als gevolg daarvan zo veel stress dat er lichamelijke klachten ontstaan? Het is een beetje het verhaal van de kip of het ei. Duidelijk is wel dat er iets moet gebeuren. Een integraal beleid zou onder meer volgens Wijzer in Geldzaken een goede oplossing bieden. Hierbij zouden bijvoorbeeld ook huisartsen betrokken kunnen worden. Het idee mag duidelijk zijn: wanneer de schulden omlaag gaan, gaan ook de zorgkosten omlaag.
Laat open facturen niet te lang liggen
Facturen kunnen soms lang open blijven staan. U blijft proberen, maar het lukt u niet om de facturen betaald te krijgen. Blijf er dan geen tijd in investeren, want uiteindelijk kost dit u ook geld. Laat open facturen niet te lang liggen en blijf er niet te lang zelf mee bezig. Neem contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij helpen u graag verder en gaan op een professionele manier in gesprek met uw debiteur. Neem contact op met ons team.