Uit een recent onderzoek van een incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie blijkt dat 46% van de Nederlanders van mening is dat er op scholen meer aandacht moet komen voor geldzaken. Deze personen zijn van mening dat er op dit moment onvoldoende aandacht is voor het leren omgaan met geld. Mensen krijgen op een steeds jongere leeftijd al met schulden te maken en 8 procent geeft aan dat dit (mede) komt door een tekort aan aandacht voor het ontstaan van schulden op scholen
Moet er meer aandacht komen op scholen voor geld en schulden? Welke initiatieven zijn er nu al en wat doet Willems Gerechtsdeurwaarders en Incasso om kinderen bewust om te laten gaan met geld? In dit artikel nemen we dat met u door.
Meer aandacht voor oorzaken
Er zijn veel oorzaken te noemen die leiden tot het hebben van schulden. Op de Nederlandse scholen zou meer aandacht besteed moeten worden aan deze oorzaken, volgens de ondervraagde groep. De groep benoemt diverse oorzaken die aandacht nodig hebben. Zo benoemt 21 procent het oplopen van schulden door boetebedragen en eveneens 21 procent benoemt schaamte met betrekking tot schulden. Verder geeft 27 procent aan dat verkeerde keuzes vaak schulden veroorzaken en 44 procent is van mening dat een verkeerde omgang met geld een oorzaak is die meer aandacht nodig heeft. Ook persoonlijke problemen (60 procent) en een verkeerd uitgavenpatroon (63 procent) werden genoemd.
Zijn financiële lessen op school echt nuttig?
Probleemschulden moeten worden opgelost en, in het beste geval, worden voorkomen. Wanneer probleemschulden al zijn ontstaan, dan is 36 procent van de ondervraagden het erover eens dat deze schulden zelf opgelost moeten worden. Ongeveer 25 procent vindt dat het initiatief hiervoor moet komen van hulpinstanties. Het is belangrijk om te weten dat het zelf oplossen van probleemschulden bijzonder lastig is. Financiële lessen bij kinderen zouden dan ook zeker kunnen helpen bij het voorkomen van het ontstaan van probleemschulden.
Utrecht gaat er al mee aan de slag
De Gemeente Utrecht gaat als een van de eerste gemeentes echt goed aan de slag en biedt gastlessen en gratis lesmateriaal aan alle scholieren en hun ouders. Zij kunnen zo meer leren over goed omgaan met geld. Op 23 maart 2020 start de Week van het Geld en op deze dag starten ook de lessen in Utrecht. Om dit mogelijk te maken werken veel verschillende partijen samen, waaronder de gemeente Utrecht, DOCK Utrecht, het Nibud, FC Utrecht, U-Centraal, de a.s.r., de Rabobank en de Volksbank.
Willems Returns
Willems Incasso en Gerechtsdeurwaarders zet zich al jaren in om onze kennis rondom schulden te delen met kinderen. Speciaal voor leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs heeft Willems Return een fysiek weerbaarheids- en zelfverdedigingsprogramma ontwikkeld. Maatschappelijke verantwoordelijkheid houden wij graag eenvoudig: geen woorden, maar daden. Geen manifest, maar actie. Als u interesse heeft in ons programma, dan kunt u contact met opnemen en vragen naar Klaas Soellaart.
Voorkom zakelijke schulden
Het betreffende initiatief richt zich natuurlijk vooral op het voorkomen én oplossen van schulden in de privésfeer, maar ook zakelijke schulden moeten uiteraard voorkomen worden. Bedrijven komen steeds vaker in financiële moeilijkheden doordat zij (te) veel klanten hebben die te laat of helemaal niet betalen. Het gevolg is vaak dat de bedrijven zelf hun facturen niet meer (op tijd) kunnen betalen. Deze ellende kunt u voorkomen door snel te reageren op niet betalende klanten. Willems Incasso uit Utrecht helpt u hier graag bij. Wilt u precies weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Binnen enkele uren na het ontvangen van uw openstaande factuur ondernemen wij al actie naar de debiteur.