Tweede Kamerleden zijn het er unaniem over eens dat mensen met grote schulden voldoende geld moeten overhouden om van te leven. Het wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet, ingediend door Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is daarom begin dit jaar als hamerstuk afgedaan. De wet zal in 2018 in werking treden.
Schuldenaren een eerlijke kans bieden
Momenteel zijn tienduizenden Nederlanders na veroordelingen tot het terugbetalen van schulden niet meer in staat om te voorzien in hun basisbehoeften: huur, energie, voeding e.d. Staatssecretaris Klijnsma is blij dat het met de nieuwe wet eenvoudiger wordt om een toereikend deel van het inkomen te beschermen tegen beslag. “Als mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun basale levensbehoeftes, ontstaat er ruimte om vooruit te denken en uit de schulden te komen”, vindt zij.
Vereenvoudiging berekening beslagvrije voet
De huidige regeling om een beslagvrije voet te berekenen is ingewikkeld. Schuldenaren moeten zelf enorm veel gegevens aanleveren om hun bestaansminimum aan te tonen. Mensen met lagere inkomens zijn vaak slecht in het bijhouden van data, waardoor het bedrag dat uiteindelijk wordt berekend te laag uitvalt. En omdat schuldenaren geregeld met meerdere deurwaarders te maken krijgen wordt een reeds te laag ingeschatte beslagvrije voet dikwijls nog verder aangetast.
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet
De wet vereenvoudiging beslagvrije voet moet ervoor zorgen dat een schuldenaar met slechts één coördinerende deurwaarder te doen krijgt die informatie kan opvragen over alle incasso’s. Deze deurwaarder krijgt ook toegang tot bestaande bronnen van de schuldenaar, zoals de basisregistratie persoonsgegevens en de uitkeringsgegevens van het UWV, om te berekenen welk deel van het inkomen beslagvrij moet blijven. Ook de gerechtsdeurwaarders hebben positief gereageerd op de wet. Oscar Jans van onze beroepsorganisatie KBvG meent dat niet alleen de schuldenaren maar ook de schuldeisers gebaat zullen zijn bij de vereenvoudiging.
Altijd een passende oplossing zoeken
Voor onze opdrachtgevers kijken wij altijd naar wat er mogelijk is bij de debiteur. Hierin proberen we een zo goed mogelijke regeling te treffen. Neem contact met ons op voor meer informatie als u een openstaande factuur heeft.