De economische gevolgen van de lockdown maatregelen beginnen voor steeds meer huishoudens zichtbaar te worden. Hier en daar staan banen op de tocht en vallen faillissementen. De golf van financiële problemen moet volgens experts van het Nibud nog komen en het lijkt erop dat veel huishoudens hier niet op voorbereid zijn. Veel huishoudens hebben onvoldoende buffers om het verlies aan inkomen op te vangen.
Al aan het begin van de coronacrisis werd aangegeven dat we voor een recessie komen te staan en dat we daar sterk rekening mee moeten houden. De economische signalen staan al op rood schreven we eerder. De meeste Nederlanders hebben nog geen financieel nadelige gevolgen gemerkt van de coronacrisis, waardoor zij ook niet voorbereid zijn op wat nog komen gaat. In dit artikel nemen we het recente nieuws van het Nibud met u door en hoe u hier als bedrijf mee om moet gaan. Uw particulieren klanten kunnen mogelijk hun betalingsverplichting straks niet meer nakomen.
Schuldengolf verwacht in komende maanden
Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, ofwel het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, twijfelt er eigenlijk niet aan: “Er komt een schuldengolf”. Hij geeft aan dat niet iedereen nu al merkt dat er een grote recessie in aantocht is. Er moet nu aandacht besteed worden aan het nemen van structurele maatregelen die de schuldengolf, die nog komen gaat, op te kunnen lossen. Hiervoor moet alle creativiteit en kracht ingezet worden, volgens Vliegenthart. Het Nibud heeft in juni opnieuw een peiling gedaan (rapport), na de eerste peiling die werd uitgevoerd in april 2020. Hieruit blijkt dat Nederlanders nu veel minder bezig zijn met de financiële gevolgen van de coronacrisis dan in april. Het zijn vooral de jongeren die nu wel al aangeven dat zij moeten rondkomen van minder inkomen.
Wat zeggen de peilingen van het Nibud?
In april hield nog 21 procent rekening met een daling van het inkomen, terwijl dit nu nog 12 procent is. De personen die wel rekening houden met een daling van de inkomsten gaat uit van een daling van gemiddeld 30 procent. Op dit moment is 21 procent van de ondervraagden bang dat zij al het spaargeld aan moeten spreken om rond te kunnen komen als het inkomen daalt. In april ging het hier nog om 28 procent. Het aantal mensen dat bang is compleet zonder inkomsten te zitten in de nabije toekomst is gedaald met 4 procent, van 17 naar 13 procent. Deze groep bestaat vooral uit jongeren, die minder spaargeld hebben en vaak een arbeidscontract hebben dat minder zekerheid biedt.
Noodmaatregelen hebben geen toekomst
Het grootste probleem bij veel huishoudens ligt in het feit dat de noodmaatregelen voor bedrijven in de komende maanden worden afgebouwd. De overheid heeft gezorgd voor een flink steunpakket, waardoor het grootste deel van de Nederlandse huishoudens financieel gezien nog geen last heeft van de gevolgen van corona. Het inkomen is (nagenoeg) gelijk gebleven, net als de uitgaven. Echter, straks worden alle noodmaatregelen voor steun stopgezet en staat iedereen er wat dat betreft weer alleen voor. Dat is het moment waarop de schuldengolf zal ontstaan als er niet nu al na wordt gedacht over maatregelen. Worden er geen maatregelen getroffen, dan zullen naar verwachting veel mensen hun huur of hypotheek niet meer kunnen betalen.
Wat doet u met klanten die niet kunnen betalen?
Het is goed mogelijk dat u als ondernemer ook te maken krijgt met klanten die de openstaande factuur niet betalen. We weten pas hoe serieus de problemen worden wanneer de schuldengolf hier is, maar we moeten nu al nadenken over hoe wij ermee omgaan. Laat openstaande facturen niet op hun beloop, maar ga in gesprek. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat voor u klaar wanneer u te maken krijgt met klanten die de factuur niet voldoen. Wij vertellen u graag meer over wat wij voor u kunnen betekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op.