We weten allemaal dat veel consumenten en organisaties in financieel zwaar weer verkeren door de coronasituatie. Zowel particulieren als bedrijven ervaren moeite om facturen op tijd te betalen. De overheid zet zich, door middel van diverse steunmaatregelen en nieuwe wetgeving, in om te voorkomen dat bedrijven op de fles gaan of schuldenaren in problemen komen. Het zijn vooral de schuldenaren die hier voordeel uit halen, maar schuldeisers zien hun situatie juist verzwakken. Is de niet betalende debiteur (in coronatijd) nu zo veel belangrijker dan de schuldeiser?
De overheid focust vooral op niet betalende debiteuren
Bedrijven die, zoals men dat noemt, ‘levensvatbaar zijn’, worden door de overheid beschermd tegen faillissement. Deze ondernemingen ontvangen financiële steun van de overheid. Het zijn ook deze ondernemingen die de beste kans hebben om gezond te blijven als de coronacrisis achter de rug is. Daarnaast zijn er ook bedrijven die nu al minder gezond zijn, of eigenlijk helemaal niet meer levensvatbaar zijn, welke ook door de overheid worden geholpen om het hoofd boven water te houden. Het risico dat deze ondernemingen alsnog omvallen is groot. De bedrijven betalen facturen nu al een stuk trager dan voorheen, gemiddeld genomen, en dat betekent dat schuldeisers ook steeds meer in gevaar komen.
Schuldenaren worden beschermd, schuldeisers niet
De overheid neemt schuldenaren zo goed mogelijk in bescherming, maar er zijn eigenlijk geen regelingen getroffen voor schuldeisers. Diverse wettelijke regelingen, zoals de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, de Tijdelijke Betalingsuitstel Wet en de aanpassing van de zogenaamde beslagvrije voet, zijn genomen om het de schuldenaren wat makkelijker te maken. Voor de schuldeisers is er geen enkele bescherming en dit betekent dat het vooral de schuldeisers zijn die steeds meer risico lopen. Hun facturen worden steeds later betaald en ze krijgen te maken met een grotere hoeveelheid facturen die onbetaald blijven. Uiteindelijk brengt dit de cashflow van gezonde schuldeisers in gevaar.
We schreven al eerder een uitgebreid artikel over de scheve balans tussen schuldeiser en schuldenaar. Het artikel is nog steeds erg relevant om te lezen.
Samenwerking om schuldeisers te beschermen
Schuldeisers hebben ook bescherming nodig. Het is belangrijk dat zij hun positie weten te versterken, om te voorkomen dat de bescherming van niet betalende debiteuren de schuldeisers duur komt te staan. De Vereniging van Creditmanagers (VVCM), de Vereniging van Incasso- en procesadvocaten (VIA), het Verbond van Creditmanagement Bedrijven (VCMB), de Nederlandse Vereniging van Incasso Ondernemingen (NVI) en de Koninklijke Beroepsgroep van Gerechtsdeurwaarders (KBVG) zijn een samenwerking aangegaan om de schuldeisers een helpende hand toe te reiken. Zij zetten zich in om de positie van deze bedrijven te versterken, maar willen ook het gesprek aangaan met diverse leden van de Tweede Kamer en ambtenaren van het Ministerie van Economische Zaken en Milieu.
Positie van schuldeisers optimaliseren
Het is belangrijk om crediteuren de nodige steun te bieden, maar er is ook een andere kant van de medaille. Facturen horen gewoon tijdig betaald te worden, zodat kan worden voorkomen dat de cashflow in gevaar komt. Ga van defensief naar pro-actief handelen bij nieuwe klanten en voer altijd een creditcheck uit.
Heeft u te maken met klanten die niet betalen en wilt u actie ondernemen? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Ons ervaren team aan juristen, incassomedewerkers en deurwaarders kijken graag naar uw situatie om te bepalen wat de juiste aanpak is. Neem contact met ons op of dien uw factuur online in.