Heeft u als ondernemer regelmatig te maken met klanten die facturen te lang laten openstaan of simpelweg weigeren te betalen? Dit is een frustrerende situatie die de cashflow en het financiële welzijn van uw bedrijf kan bedreigen. Hoewel u wellicht eerst een aantal herinneringen en aanmaningen verstuurt, is de stap naar een gerechtsdeurwaarder vaak verstandig om de betaling af te dwingen of de druk wat op te voeren.
Het doen van een beslaglegging kan hierbij een krachtig instrument zijn om uw vorderingen veilig te stellen. Maar hoe werkt dit proces precies en wat kan Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso voor u betekenen? In dit artikel leggen wij u uit wat een beslaglegging is en wanneer u dit kunt inzetten.
Wat is beslaglegging?
Beslaglegging is een juridische maatregel die kan worden ingezet wanneer een debiteur een gerechtelijke uitspraak weigert te betalen. Na het verkrijgen van een vonnis van de rechter kan een deurwaarder beslag leggen op bezittingen van de schuldenaar. Bij beslaglegging worden goederen de debiteur, zoals bankrekeningen, inkomen of zelfs roerende en onroerende zakelijk, tijdelijk vastgezet. Dit kan alleen plaatsvinden als er een gerechtelijke titel, zoals een vonnis, dwangbevel of beschikking, is verleend. Met deze maatregel wordt geprobeerd om het verschuldigde bedrag alsnog te innen door eventueel de in beslag genomen zaken te verkopen en beslagen gelden te innen.
Twee vormen van beslaglegging
In het juridisch systeem onderscheiden we twee soorten beslaglegging: conservatoir beslag en executoriaal beslag. Wat zijn precies de verschillen?
1. Conservatoir beslag
Dit is een preventieve maatregel die wordt ingezet om zeker te stellen dat een debiteur geen eigendommen verkoopt of wegsluist voordat een gerechtelijke uitspraak is gedaan. Stel dat u merkt dat een debiteur belangrijke bezittingen aan het verplaatsen is, dan kan het zinvol zijn om conservatoir beslag te leggen, bijvoorbeeld op de bankrekening. Op deze manier blijft het banksaldo bevroren tot de rechter uitspraak doet over de zaak.
2. Executoriaal beslag
Wanneer u een gerechtelijke uitspraak in uw voordeel heeft, kan een gerechtsdeurwaarder executoriaal beslag leggen. Hierbij worden de in beslag genomen zaken verkocht, zodat de opbrengst kan worden gebruikt om de openstaande schuld te vereffenen. Voorbeelden hiervan zijn beslag op een huis of een voertuig.
Beslaglegging via incassobureau of gerechtsdeurwaarder?
Het is belangrijk om te weten dat een incassobureau geen beslag kan leggen. Incassobureaus kunnen echter wel een incassotraject starten om de debiteur te overtuigen om te betalen door bijvoorbeeld aanmaningen te sturen en incassokosten in rekening te brengen. Dit kan vaak voldoende zijn om tot betaling over te gaan, maar als dit niet lukt, is de volgende stap het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder.
Een gerechtsdeurwaarder, zoals Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso, is de enige die beslaglegging mag uitvoeren. Wij hebben ook de wettelijke bevoegdheid om een dagvaarding uit te brengen, de zaak voor de rechter te brengen en, indien nodig, beslag te leggen op de eigendommen van de debiteur.
Van incasso tot beslag
Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht kan u begeleiden door het volledige proces van incasso tot beslaglegging. Ons team zorgt ervoor dat alle juridische stappen op de juiste manier worden uitgevoerd, met respect voor zowel uw belangen als de klantrelatie. In veel gevallen kan een betalingsregeling met de debiteur een oplossing zijn. Maar als dit niet voldoende blijkt, zorgen wij voor de vervolgstappen, zoals de gang naar de rechter en het uiteindelijke beslag op de bezittingen van uw debiteur.
Met een ervaren en betrouwbare incassopartner bent u verzekerd van een professioneel en respectvol incassotraject. Wij houden rekening met de specifieke behoeften van onze zakelijke klanten en werken met een persoonlijke benadering die past bij de situatie. Het behoud van uw klantrelaties staat bij ons centraal, maar als het erop aankomt, schuwen wij de nodige juridische stappen niet.
Heeft u te maken met onbetaalde facturen en wilt u weten wat uw opties zijn? Neem dan vandaag nog contact met ons op.