Het wegvallen van een geplande opdracht of een niet betalende klant kunnen de financiële spanningen hoog doen oplopen bij ondernemers. Een samenloop van omstandigheden kan al snel leiden tot liquiditeitsproblemen. Een oplossing om dit (tijdelijke) probleem op te lossen is door het aanvragen van een financiering. Het blijkt alleen dat ondernemers dat amper doen.
Stichting Financiering MKB heeft nieuwe cijfers gedeeld met betrekking tot het aantal MKB ondernemers die kampen met liquiditeitsproblemen. In 2020 werd nog een daling van dit aantal gezien, ondanks de coronacrisis. De nieuwe cijfers laten zien dat het percentage bedrijven met geldproblemen weer aan het groeien is. Wat ook opvalt is dat deze ondernemers niet snel om financiering vragen, waardoor de problemen snel kunnen groeien.
Veel MKB ondernemers ervaren problemen
We hebben al regelmatig in onze blogs geschreven over de grote problemen die werden verwacht door de coronacrisis. Meerdere experts hebben al eerder voorspeld dat er veel faillissementen zouden komen, maar de verwachte faillissementengolf bleef uit. In 2020 leken veel ondernemers er zelfs steeds beter voor te staan op financieel gebied, maar nu zien we een stijgend percentage bedrijven met geldproblemen. In juni 2021 had 29 procent van de bedrijven te maken met liquiditeitsproblemen. Dit percentage is begin dit jaar gestegen naar 38 procent, wat betekent dat meer dan een derde van de bedrijven problemen ervaart.
Waarom vragen ondernemers niet om een financiering?
Financiering kan lucht geven wanneer een bedrijf kampt met liquiditeitsproblemen. Waarom zijn er dan toch zo veel ondernemers die niet aan de bel trekken? Uit het onderzoek blijkt dat veel ondernemers eenvoudigweg niet weten dat zij naar de bank kunnen wanneer zij kampen met liquiditeitsproblemen. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat dit gegeven hen niet bekend was. Maar liefst 82 procent geeft aan dat het hen niet duidelijk is of zij bij een financier terecht kunnen met hun financieringsvraagstuk, en 89 procent geeft aan geen contact te hebben opgenomen met een bank voor een bepaalde vorm van krediet.
Onwetendheid over de diverse financieringsmogelijkheden
Een aanzienlijk deel van de MKB ondernemers kampt op dit moment al met liquiditeitsproblemen, maar nog een ander deel geeft aan te verwachten hier op relatief korte termijn mee te maken te krijgen. Het is belangrijk dat deze ondernemers tijdig op zoek gaan naar de juiste financieringsmogelijkheden. Voor de meeste ondernemers geldt dat zij eenvoudigweg niet weten waar zij terecht kunnen voor ondersteuning als zij met liquiditeitsproblemen te maken krijgen.
Een deel van de ondernemers betaalt het eigen salaris niet uit of investeert privé vermogen in het bedrijf om de liquiditeitsproblemen op te lossen. Dit zijn ook mogelijkheden die tijdelijk het leed kunnen verzachten.
Laat openstaande facturen niet liggen
Liquiditeitsproblemen kunnen uiteraard door diverse factoren worden veroorzaakt. Bepaalde factoren heeft u niet in de hand, terwijl u wel controle uit kunt oefenen op andere factoren. Een groeiende hoeveelheid facturen die niet worden betaald kan ook tot problemen leiden. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat voor u klaar om dit te voorkomen. Laat deze openstaande facturen niet liggen, maar onderneem actie. Wij vertellen u graag meer over wat wij precies voor u kunnen betekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op.