De coronacrisis is de meeste ondernemers niet in de koude kleren gaan zitten. Veel ondernemers kampen met problematische schulden als gevolg van de maatregelen. We zien allemaal dat de economie op dit moment sterk aan het herstellen is, maar de statistieken laten toch ook een andere harde waarheid zien. Een aanzienlijk deel van de ondernemers die het hardst zijn getroffen door de coronamaatregelen hebben op dit moment te maken met problematische schulden.
Ieder kwartaal doet het CBS onderzoek bij kleine en grote MKB bedrijven en stelt ze een vaste set vragen. In dit artikel nemen we de resultaten van de laatste COEN Conjunctuurenquête met u door.
Vooral horecaondernemers hebben het zwaar
Het zal u niet verbazen dat de grootste problemen worden gezien bij de horecaondernemers. Het zijn dan ook deze ondernemers die zeer zwaar werden getroffen door de maatregelen van de overheid. Ondanks de steunpakketten worstelen veel horecaondernemers om aan alle financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen. De statistieken van de laatste COEN Conjunctuurenquête liegen er niet om. Bij 57 procent van alle horecaondernemers ligt de schuldenlast op dit moment hoger dan vóór de coronacrisis. Van deze groep geeft 22 procent aan dat de schuldenlast momenteel moet worden gezien als problematisch. Overigens zijn er meer sectoren die te maken hebben met een hogere schuldenlast. Dit zien we onder meer in de recreatie-, sport- en cultuursector.
Belastingdienst krijgt veel aanvragen voor uitstel van betaling
Ondernemers hebben de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Er zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Voor veel ondernemers is deze aanvraag één van de eerste stappen om financieel wat meer lucht te krijgen. Van alle horecaondernemers heeft maar liefst 38 procent gebruikgemaakt van uitstel van betaling aan de Belastingdienst.
Ditzelfde geldt voor 26 procent van de ondernemers die actief zijn in de recreatie-, sport- en cultuursector. Ondernemers met een levensvatbaar bedrijf hebben hulp nodig om de schulden af te bouwen en financieel weer op de rit te komen. VNO-NCW en MKB Nederland hebben eerder al aangegeven dat er een oplossing nodig is voor de problematische schulden bij levensvatbare ondernemingen. Zij zien deze oplossing graag als onderdeel van een post-corona herstelplan.
Moeite met het betalen van facturen
Een aanzienlijk deel van de zwaarst getroffen ondernemers heeft dus al uitstel van betaling aangevraagd bij de Belastingdienst. Dit geeft de ondernemers financieel wat meer lucht, maar het betekent helaas niet dat zij dan wel in staat zijn om de overige facturen te voldoen. Ondernemers die te maken hebben met problematische schulden worstelen met het tijdig betalen van andere facturen, waaronder facturen van leveranciers. Het is daarom dat het extra belangrijk is om als ondernemer goed vooraf te checken met wie u zaken doet en wat de financiële gezondheid is van de organisatie! Wanneer uw facturen niet tijdig worden betaald, dan kan dit leiden tot financiële problemen binnen uw bedrijf.
Heeft u klanten die niet betalen?
Het is goed om te weten met wie u zaken doet. Via ons kunt u eenmalig een gratis creditcheck aanvragen als u twijfels heeft over uw nieuwe klant. Deze check verkleint het risico dat facturen onbetaald blijven. Helaas kunt u dit niet altijd voorkomen. Wanneer u te maken heeft met klanten die niet betalen, dan is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Zo voorkomt u dat uw eigen cash flow in het geding komt. Heeft u niet betalende klanten? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij helpen u graag verder.