Steeds meer jongeren denken makkelijk geld te verdienen, maar kennis over risico’s en de gevolgen ervan ontbreken. Wees niet dom en wordt geen ezel! Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat bijna 1 op de 10 jongeren ooit benaderd is om als 'geldezel' zijn of haar pinpas of bankrekening uit te lenen aan criminelen. Maar wat veel jongeren niet weten, is dat ze hiermee enorme risico's lopen. Schrikbarend is dat 7 op de 10 jongeren zich niet bewust zijn van de grote pakkans en de verstrekkende gevolgen van deze illegale activiteiten.
Bij Willems Returns willen we kinderen en jongeren beschermen tegen financiële problemen. Daarom steunen we ook deze actie van de NVB om jongeren bewust te maken van de gevaren van fraude en hen te helpen schulden te voorkomen.
Geldezels: de schakel in online fraude
Veel criminelen maken gebruik van zogenaamde ‘geldezels’ om hun online fraude te plegen. Ze lokken jongeren via social media of advertenties waarin snel geld of dure spullen worden beloofd. Maar wat veel jongeren niet beseffen, is dat ze onderdeel worden van een criminele activiteit. Wanneer criminelen hun slachtoffers overtuigen om geld over te maken, hebben ze een bankrekening nodig om dat geld te incasseren. Door de bankrekening van een geldezel te gebruiken, blijven ze zelf buiten beeld.
Bij Willems Return zijn we ons terdege bewust van de impact van schulden op het mentale welzijn van jongeren. Jongeren die als geldezel fungeren, lopen niet alleen het risico op een strafblad, maar kunnen ook aansprakelijk worden gesteld voor enorme financiële schade. Volgens Marco Doeland, Teamlead Veiligheid bij de NVB, realiseren veel jongeren zich niet dat het geld vaak afkomstig is van slachtoffers van online fraude. "Jongeren denken misschien makkelijk 50 euro te verdienen, maar ze kunnen aansprakelijk worden gesteld voor enorme bedragen, met mogelijke schulden die jaren meegaan," waarschuwt Doeland.
Grote pakkans en de gevolgen zijn ingrijpend
Wat veel jongeren zich ook niet realiseren, is dat de kans om gepakt te worden als geldezel bijna 100% is. Zodra een slachtoffer van fraude melding maakt bij de politie of bank, is het voor de bank heel eenvoudig om te achterhalen op welke rekening het geld terecht is gekomen. Zoals Iris Koster, werkzaam bij het team digitale criminaliteit van de Politie Midden-Nederland, zegt: "Het is een kwestie van ‘follow the money’. We komen bijna altijd bij de geldezel uit."
Naast de directe gevolgen, zoals strafrechtelijke vervolging en een strafblad, kunnen geldezels ook hun bankrekening kwijtraken. Dit kan hen jaren later nog hinderen bij het openen van een nieuwe bankrekening of het aangaan van een lening.
Wat kunt u doen?
Bent u ouders, coach of docent? Met de campagne ‘Herken fraude. Voorkom fraude.’ wil de NVB jongeren waarschuwen voor de gevaren van dit soort fraudepraktijken. Op de website voorkomfraude.nl is veel informatie te vinden om fraudeurs te herkennen en te voorkomen dat een jongere in hun val trapt.
Bij Willems Return zien we dagelijks de gevolgen van schulden, zoals stress en afnemende zelfredzaamheid. Onze missie is simpel: het verkleinen van de groep ‘mensen met schulden’. We bieden perspectief aan mensen die willen werken aan een betere toekomst, met de focus op positiviteit en welzijn. Zo helpen we hen niet alleen financieel, maar ook mentaal vooruit. Geïnteresseerd in een lezing op uw school? Neem dan contact met ons op.