In Nederland is de eenmanszaak bijzonder populair door de fiscale voordelen. Veel professionals zijn de afgelopen jaren als zzp’er aan de slag gegaan. Een nadeel van de eenmanszaak is dat er geen afgescheiden vermogen is. Een zzp’er is altijd privé aansprakelijk voor eventuele schulden die ontstaan. De switch naar een BV is daarom vaak aantrekkelijk, maar dit heeft wel gevolgen voor alle contracten.
Wanneer de eenmanszaak groeit, wordt het vaak aantrekkelijk om de eenmanszaak om te zetten in een BV. Deze omzetting is vrij eenvoudig door de notaris te realiseren en kost relatief weinig. De juridische gevolgen rondom de aansprakelijkheid en het verhalen van openstaande vorderingen verandert wel fors. Wees dus extra alert op de lopende contracten als uw klant / leverancier van zzp naar BV gaat.
Bescherming van het privé vermogen
Een deel van de Nederlandse eenmanszaken blijft bewust klein. Deze ondernemingen worden gerund door een enkele ondernemer, en dit blijft ook zo. Toch, een ander deel van de eenmanszaken groeit en uiteindelijk betekent dit ook dat de risico’s voor de ondernemer groeien. Vaak wordt er dan voor gekozen om de eenmanszaak om te zetten in een BV, zodat eventuele schuldeisers zich niet direct op het privé vermogen van de ondernemer kunnen verhalen. Bij een eenmanszaak kunnen schuldeisers wel direct een beroep doen op het privé vermogen van de zzp’er wanneer dit noodzakelijk is. De overstap naar een BV heeft daarom vaak vooral ook te maken met het beschermen van het privé vermogen van de ondernemer.
Contracten overzetten heeft geen prioriteit
Een activa-passiva transactie is een eenvoudig, snel en goedkoop middel om een eenmanszaak naar een BV om te zetten. De eenmanszaak wordt hierbij als het ware verkocht aan de BV. Alle bezittingen, lopende verplichtingen en eventuele schulden van de eenmanszaak gaan met deze verkoop over naar de nieuw ontstane BV. Het zijn vaak de lopende verplichtingen die hierbij geen prioriteit hebben. In de praktijk gaat het dan in de meeste gevallen om diverse contracten, zoals het energiecontract. Het mededelen aan de energieleverancier dat de eenmanszaak een BV is geworden heeft geen prioriteit, waardoor dit vaak wordt vergeten. Dit kan tot problemen leiden wanneer de BV in financieel zwaar weer terecht komt, waardoor er niet meer kan worden voldaan aan de financiële verplichtingen.
Overzetten van contracten belangrijk
Als de BV in financiële moeilijkheden komt, en de energierekening wordt niet meer betaald, dan is het voor de energieleverancier de vraag aan wie een minnelijk incassotraject gericht moet worden. De energieleverancier heeft een contract met een eenmanszaak, maar deze eenmanszaak is een BV geworden. Is de maandelijkse factuur eerder altijd zonder problemen door de BV betaald? Dan kan worden aangenomen dat de BV heeft meegewerkt aan de contractovername. Zo zijn er meer factoren die bepalen of een contractovername wel of niet rechtsgeldig is. Heeft een ondernemer niet doorgegeven dat de eenmanszaak een BV wordt? Dan is het ook mogelijk dat het privé vermogen van de ondernemer kan worden aangesproken voor het voldoen van schulden. Er kunnen dus aan beide kanten problemen ontstaan, met vervelende gevolgen, wanneer het contract niet wordt aangepast.
Laat facturen nooit te lang openstaan
Als u te maken krijgt met een klant die niet betaalt, dan is het belangrijk om altijd tijdig actie te ondernemen. Hoe sneller u handelt, hoe groter de kans op succes. Dit geldt in alle gevallen, of u nu te maken heeft met een zzp’er of met een ondernemer die de eenmanszaak aan een nieuwe BV heeft verkocht.
Wilt u hier meer over weten, of wilt u direct een ervaren partij inschakelen om uw openstaande factuur te vorderen? Dan staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht graag voor u klaar. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.