De economie is aan het aantrekken na de dip van vorig jaar, maar nog veel bedrijven verkeren in financiële moeilijkheden. Het is voor deze bedrijven belangrijk dat er veel aandacht wordt geschonken aan financieel risicobeheer. Volgens diverse recruitmentbureaus zorgt dit ervoor dat de vraag naar credit controllers de komende tijd flink zal toenemen. Zij merken dat nu al bij klanten.
Dit is een positieve ontwikkeling, vooral omdat het MKB op deze manier beter bovenop niet betaalde rekeningen zit. Niet betaalde rekeningen verhogen de risico’s voor bedrijven, zeker met het oog op het behoud van een gezonde cashflow. Hoe zit het met de credit controllers bij u in de organisatie en hebben zij al een goed en betrouwbaar incassobureau?
Bedrijven willen de financiële risico’s verkleinen
Tijdens de coronacrisis hebben we kunnen zien dat de vraag naar nieuwe professionals daalde. Veel bedrijven die werden geraakt door de coronamaatregelen durfden eigenlijk geen nieuw personeel aan te nemen. Toch bleef de vraag naar credit controllers hoog en dit heeft vooral te maken met het feit dat bedrijven de financiële risico’s zo ver mogelijk wilden beperken. Dit betekent dat het aantal niet betaalde facturen zo laag mogelijk moet blijven, bijvoorbeeld. Een credit controller is onmisbaar bij het verkleinen van de financiële risico’s. In de afgelopen maanden zien ook wij een stijging in de vraag naar credit controllers.
Wat doet een credit controller dan precies?
De klantenportefeuille wordt door de credit controller op professionele wijze beheert. Dit is een belangrijke taak waar veel analytische werkzaamheden bij komen kijken. De credit controller is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het controleren en bepalen van krediet- en betaallimieten van klanten. Daarnaast is het in de meeste gevallen ook zijn of haar taak om klanten die niet betalen te benaderen. In de meeste gevallen gebeurt dit telefonisch, omdat een persoonlijke benadering de kans op een snellere factuurbetaling verhoogt. Met het oog hierop is het ook de taak van de credit controller om een goede relatie met de klanten op te bouwen, zodat er duidelijke (betaal)afspraken gemaakt kunnen worden.
Een credit controller grijpt in bij openstaande facturen
Als er een credit controller aanwezig is, dan vervalt het risico op een enorme stapel facturen die openstaan. De credit controller houdt factuurbetalingen in de gaten. Word een factuur niet betaald, dan zit de credit controller hier direct bovenop om in te grijpen. Er wordt contact opgenomen, er worden herinneringen en aanmaningen verstuurd en, als het nodig is, wordt er een incassobureau ingeschakeld. Uiteindelijk zorgt de credit controller er op deze manier voor dat het aantal niet betaalde facturen binnen de perken blijft en geen kans krijgt om te groeien.
Blijven bepaalde facturen openstaan?
Een credit controller kan veel, maar dat betekent helaas niet dat u helemaal niet meer te maken krijgt met klanten die niet betalen. Wanneer u hier zelf tijd in blijft investeren, of de credit controller blijft met openstaande facturen bezig, dan kost het u uiteindelijk ook geld. Facturen die niet betaald worden vormen een risico voor uw onderneming. Laat deze daarom nooit te lang liggen en schakel een ervaren partij in voor het vorderen van de facturen. U kunt dan uitstekend bij Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht terecht. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op of plaats direct uw opdracht.