Het CBS heeft recent een berekening uitgevoerd naar aanleiding van de huidige coronacrisis over het inkomen van zzp’ers. Doel hiervan was om vast te stellen wat de impact op zzp’ers is bij het wegvallen van het inkomen. De gegevens uit het Integrale Inkomens- en Vermogenssysteem (IIVS) 2018 vormden de basis voor de modelmatige berekening. De resultaten liegen er niet om. Bij 19% van de huishoudens zakt het inkomen onder de minimumloongrens bij het wegvallen van 3 maanden aan zzp-inkomsten. Vallen de inkomsten een heel jaar weg? Dan stijgt dit percentage al naar de 35 procent!
Inkomen zzp berekening van het CBS
Wanneer een oplopend deel van het bruto inkomen van een zzp’er wegvalt, wat is dan het effect op de resterende financiële middelen van het betreffende huishouden? Dit was de vraag die centraal stond binnen de berekening van het CBS. Op basis hiervan bekeek het CBS in hoeverre de financiële middelen van het huishouden dan uit zouden komen onder het bruto minimum loon van een volwassene. Om dit goed te bepalen werd er een simulatie gemaakt. Zo kon de berekening worden gemaakt aan de hand van een gesimuleerde inkomensderving per maand. Onder de resterende financiële middelen worden meerdere factoren verstaan, zoals het vrij opneembare vermogen, het bruto inkomen van eventuele andere leden van het huishouden en de bruto inkomstenbronnen van de zzp’er, zoals ook neveninkomsten.
Zzp’ers blijken zeer kwetsbaar in de coronacrisis
De coronacrisis zorgt voor veel zzp’ers voor een inkomensdaling of het wegvallen van het inkomen. Nederland telt ongeveer een miljoen zzp’ers. Twee jaar geleden, in 2018, behoorde al 0,7 procent van deze zelfstandigen tot de groep die onder de minimumloongrens bleef binnen het totale huishouden. Maar liefst 11 procent heeft onvoldoende financiële middelen om het huishouden boven deze grens te houden wanneer er 1 maand inkomsten wegvalt. Valt het inkomen weg voor de duur van 12 maanden? Dan loopt dit percentage op tot maar liefst 35 procent.
Oudere zelfstandige minder kwetsbaar
Zelfstandigen van 45 jaar of ouder zijn volgens de simulatie minder kwetsbaar voor inkomensverlies dan jongere zelfstandigen; de 45-plussers beschikken doorgaans over meer vrij opneembaar vermogen. Deze lagere kwetsbaarheid geldt voor zowel zzp’ers als zzp’ers met personeel, ongeacht het aantal maanden inkomensderving. Een half jaar inkomensverlies zou 21 procent van de 45- tot 65-jarige zelfstandigen onder de drempel duwen, een heel jaar inkomensverlies 29 procent. Bij de 25-tot 45-jarigen lagen deze percentages hoger met respectievelijk 35 en 46 procent. Zelfstandigen van 65 jaar of ouder waren het minst kwetsbaar. Verlies van het zelfstandigeninkomen komt bij hen relatief minder vaak hard aan omdat ze meestal ook pensioeninkomen ontvangen.
Verschillen per sector bij wegvallen van zzp inkomen
Zzp’ers die actief zijn in de horeca, in het vervoer, in de opslag en in de bouw worden het hardst getroffen. Maar liefst 30 procent van deze zelfstandigen komt onder de minimumloongrens met het huishouden wanneer het inkomen wegvalt voor de duur van 3 maanden. Voor zzp’ers die actief zijn in de financiële dienstverlening is het percentage een stuk lager, namelijk 10 procent. Zo is duidelijk dat de risico’s erg verschillen per sector. Daarnaast zijn er ook verschillen te zien tussen bepaalde regio’s. Het CBS heeft vastgesteld dat zzp’ers uit Den Haag het vaakst onder de minimumloongrens terecht komen met het huishouden. Het gaat dan om meer dan de helft van deze zelfstandigen.
Zzp’ers uit Rozendaal en Bloemendaal zouden het minst vaak onder deze grens terecht komen. Het percentage blijft hier steken op 21 procent. Bekijk en lees het hele onderzoek op de website van het CBS.
Zzp’ers moeten de financiën goed in de gaten houden
Een groot deel van de zzp’ers heeft geen recht, of zeer beperkt, op financiële hulp vanuit de overheid. De tegemoetkoming die veel ondernemers hebben gekregen, zoals de 4.000 euro gift, ging aan de neus van veel zzp’ers voorbij. Zij voldeden niet aan de strenge voorwaarden. Zo hebben veel zzp’ers hun werkplek aan huis, waardoor zij niet voor de financiële gift in aanmerking kwamen.
Zelfstandigen moeten zeker in deze tijd extra aandacht besteden aan de financiën en een gezond klantenbestand. Zorg voor een goed klantenacceptatiebeleid en onderneem stappen om facturen sneller betaald te krijgen. Heb je te maken met klanten die niet betalen? Blijf dan niet eindeloos herinneringen versturen. Schakel op tijd een incassobureau in en voorkom een hogere druk op de eigen cashflow. Het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat voor u klaar. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op of dien uw onbetaalde factuur online in.