Bij private lease denken we vaak aan een auto, maar tegenwoordig zijn er private lease contracten voor de meest uiteenlopende zaken. Denk onder meer aan fietsen, meubilair, witgoed en elektronica. Dit zijn nog slechts een paar voorbeelden. Het lijkt wel of alles tegenwoordig te leasen valt. In de basis is dit geen probleem, maar opvallend is wel dat 1 op de 5 Nederlanders voor private lease kiest uit financiële noodzaak. Dat is wel een zorgelijke situatie. Niet alleen voor de koper, maar ook voor de verkoper want een wanbetaling ligt op de loer...
Veel advertenties voor private lease contracten
Wellicht is het u ook opgevallen afgelopen maanden. Er zijn de laatste tijd veel meer advertenties die private lease aanprijzen dan voorheen. Minister Hoekstra heeft aangegeven het zorgelijk te vinden dat 20 procent van de mensen met een leasecontract deze heeft afgesloten uit financiële noodzaak. Nog zorgelijker vindt hij het dat adverteerders van deze contracten benadrukken dat de leasecontracten niet zorgen voor een registratie bij het BKR in Tiel. Niet alle financiële instellingen gaan op een gelijke wijze met een BKR-registratie om en op dit feit wordt de keuze van de klant vaak gebaseerd. Het spreekt voor zich dat adverteerders vooral de positieve kanten belichten in hun marketing.
Een BKR-registratie heeft grote gevolgen
Een aanzienlijk deel van de Nederlanders heeft een BKR-registratie. De laatste jaren is dit aantal flink toegenomen. Dit heeft voornamelijk te maken met de mobiele abonnementen. Een mobiel abonnement met toestel wordt gezien als een aankoop op afbetaling voor het toestel. Deze wordt immers in termijnen afbetaald. Een abonnement met toestel leidt dus tot een BKR-registratie. Diverse leasecontracten zorgen ook voor een registratie bij het BKR en de impact van deze registratie is groot als er betalingsachterstanden gaan optreden. Op dat moment leidt dit tot uitsluiting van het verkrijgen van andere (financiële) producten waarvoor de registratie wordt gecontroleerd. Volgens de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) is dit zeer onwenselijk te noemen. Er ligt al een wetsvoorstel voor een betere wettelijke inbedding van registraties bij het BKR op tafel.
Leasemarkt groeit door beslissingen uit financiële noodzaak
Het Nibud en de Autoriteit Financiële Markten hebben allebei bij minister Hoekstra aan de bel getrokken over de huidige situatie in de leasemarkt. Hierop heeft de minister direct een onderzoek ingesteld, echter, hij ziet op dit moment geen concrete reden tot het ondernemen van actie. Wel is hij zich ervan bewust dat de leasemarkt op dit moment sterk groeit en dat dit mede veroorzaakt wordt doordat steeds meer mensen vanuit financiële noodzaak kiezen voor een leasecontract. De Richtlijn consumentenkrediet is op dit moment op leasecontracten nog niet van toepassing. Deze richtlijn werd op 30 juni besproken door de Europese Commissie. Het verslag van de vergadering is via deze link te lezen.
Veel mensen kunnen geen grote aankopen doen
Maar liefst 20 procent van de Nederlandse consumenten verkiest een leasecontract boven een reguliere aankoop uit financiële overwegingen. Zij kunnen de aankoop vaak eenvoudigweg niet in één keer betalen. Leasen is op de lange termijn duurder, maar biedt op de korte termijn oplossing.
We zien dat steeds meer mensen hun facturen niet meer kunnen betalen en ook zullen er problemen gaan ontstaan met leasecontracten waarvan termijnbedragen niet meer betaald kunnen worden. Worden uw facturen niet betaald? Onderneem dan tijdig actie. Neem contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij helpen u graag verder.