Als het op geen enkele manier is gelukt om een vordering via het minnelijke traject te innen, kunt u de rechter een uitspraak laten doen. Als die u gelijk geeft dan moet de debiteur het openstaande bedrag betalen. Doet hij dit niet binnen de afgesproken betalingstermijnen, dan komt u in de executoriale fase terecht. Dan is het tijd dat de gerechtsdeurwaarder zijn wettelijke mogelijkheden gaat uitoefenen.
Executoriale fase
In de executoriale fase kunt u met het vonnis in de hand uw recht gaan halen bij de debiteur. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Wat kan een deurwaarder in een dergelijke fase wel, wat niet mogelijk is voordat deze fase is bereikt? Hieronder vier mogelijkheden tot executie.
1. Loonbeslag
Als er sprake is van een uitkering of een loon bij degene die veroordeeld is om een bedrag te betalen, kan de deurwaarder een loonbeslag leggen. De werkgever of de uitkeringsinstantie moeten hieraan meewerken. Natuurlijk is er een grensbedrag voor levensonderhoud waarop geen beslag mag worden gelegd. Dat noemen we de beslagvrije voet .
2. Bankbeslag
De deurwaarder kan ook beslag leggen op alle bankrekeningen van de veroordeelde schuldenaar. Die worden dan geblokkeerd en kunnen niet meer worden gebruikt. Ook niet als er meer opstaat dan het bedrag dat verschuldigd is. De banken zijn wettelijk verplicht de blokkade te handhaven totdat door een gerechtelijk bevel het wordt opgeheven.
3. Beslag op roerende zaken
Misschien is dit wel de bekendste bevoegdheid van de deurwaarder. De deurwaarder heeft het recht om in een woning te komen of zich daar toegang tot te verschaffen en beslag te leggen op de inboedel. Dan kan bijvoorbeeld ook op de auto of andere zaken die roerend zijn en in bezit zijn van de veroordeelde debiteur.
4. Openbare verkoop
De deurwaarder kan overgaan tot verkoop van roerende zaken van een debiteur als er nog steeds geen betaling is ontvangen. De opbrengst van deze verkoop dient uiteraard om de vordering te kunnen voldoen. Het is logisch dat de opbrengst van de roerende zaken bij een dergelijke openbare verkoop vaak erg laag is, omdat de kopers ook weten dat er geen minimale opbrengst is vastgesteld.
De bevoegdheden van een gerechtsdeurwaarder zijn dus behoorlijk ruim en in de executoriale fase kunnen deze alle worden ingezet. Natuurlijk overleggen we vooraf met de opdrachtgever welke mogelijkheid het beste past bij de situatie.
Ondersteuning bij debiteuren nodig?
Heeft u een klant die niet wil betalen en wilt u de stap naar de rechter zetten? Wij adviseren u graag en zorgen voor een correcte juridische afhandeling. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw factuur te bespreken of dien uw openstaande factuur direct in.