Op 1 juli 2023 breekt een nieuw (financieel) tijdperk aan voor het MKB in Nederland. Op deze datum treedt een nieuwe wet in werking die de betalingstermijnen voor facturen van MKB-bedrijven regelt. Volgens deze wet zijn grote ondernemingen vanaf dat moment verplicht om facturen afkomstig van andere MKB’ers binnen 30 dagen te voldoen. Goed nieuws voor kleine en middelgrote ondernemers dus!
Voor wie is de wet van toepassing?
De nieuwe wetgeving is van toepassing op ondernemingen die als 'groot' worden beschouwd. Dit houdt in dat een bedrijf aan minstens twee van de volgende criteria moet voldoen:
- Het bedrijf realiseert een netto omzet van meer dan €40 miljoen.
- Het bedrijf heeft meer dan 250 werknemers in dienst.
- Het bedrijf heeft een balanstotaal van meer dan €20 miljoen.
Buitenlandse leveranciers en verkopen?
Als een Nederlands bedrijf zaken doet met een buitenlandse leverancier, geldt in principe het Nederlandse recht. Dit houdt in dat facturen van buitenlandse MKB-bedrijven ook binnen de gestelde termijn van 30 dagen moeten worden betaald.
Belang van deze wet
Deze wetswijziging heeft gevolgen voor diverse partijen. Grote bedrijven zullen ervoor moeten zorgen dat ze facturen van MKB-bedrijven tijdig voldoen. Helaas hebben grotere organisaties vaak de neiging om eigen betalingstermijnen te hanteren, soms tot 60 of 90 dagen, waardoor MKB-bedrijven lang op hun geld moeten wachten. We hebben hier in het verleden al diverse berichten over geschreven op onze website.
Deze wetswijziging is dus ook van cruciaal belang voor ZZP'ers en MKB-bedrijven die goederen of diensten leveren aan grote organisaties. Zij kunnen nu eerder actie ondernemen als een betaling te lang op zich laat wachten. De nieuwe wet is in het leven geroepen om het MKB te beschermen en te ondersteunen.
Wanneer treedt de wet in werking?
Hoewel de wijziging van het Burgerlijk Wetboek al op 1 juli 2022 heeft plaatsgevonden, hebben bedrijven tot 30 juni 2023 de tijd gekregen om hun betalingstermijnen aan te passen. Vanaf 1 juli 2023 is de nieuwe wet officieel van kracht. De betaaltermijn is nu wettelijk maximaal 30 dagen.
Wat als een bedrijf niet betaalt?
In het geval dat een groot bedrijf een factuur niet binnen de gestelde 30 dagen betaalt, mag u als bedrijf stappen ondernemen om de factuur alsnog betaald te krijgen. Een optie is bijvoorbeeld om gebruik te maken van een gerechtsdeurwaarder uit Utrecht.
MKB-ondernemers kunnen heel eenvoudig en snel een factuur uploaden via de website van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso. De incassospecialisten zullen vervolgens proberen om de factuur alsnog betaald te krijgen, zonder de klantrelatie te beschadigen. We streven ernaar dat uw klant uiteindelijk ook de incassokosten en rente moeten betalen. Voor u als opdrachtgever zullen de kosten beperkt of nihil zijn.
Heeft u te maken met klanten die niet betalen? Dien dat u factuur online in of neem eerst contact op.