Wanneer een incassozaak niet op een minnelijke manier kan worden opgelost, dan kunt u naar de rechter gaan. Dat betekent dat er wordt geprocedeerd om uw gelijk te halen. Bij een dergelijk proces krijgen beide partijen met kosten te maken. Denk aan de kosten voor het opstellen van een dagvaarding, griffiekosten en eventuele advocaatkosten. Vaak is het onduidelijk door wie de proceskosten betaald moeten worden.
In de meeste gevallen wordt er van uit gegaan dat de proceskosten moeten worden voldaan door de verliezende partij. In de praktijk is dit lang niet altijd het geval. Als incassobureau uit Utrecht zien we wisselende situaties voorbij komen. Hoe zit dat nu precies? Wij leggen het u graag uit in dit artikel.
Waaruit bestaan de proceskosten?
De proceskosten liggen bij elke procedure anders. Wanneer een incassozaak bij de rechter terecht komt, dan kan het zijn dat de rechter de betreffende vordering afwijst (dus u krijgt geen gelijk). Als de vordering afgewezen wordt door de rechter, dan ontvangt u niet het betreffende bedrag van de tegenpartij, maar heeft u wel kosten gemaakt. In dit geval heeft u al te maken met kosten voor een gemachtigde of een advocaat, afhankelijk van de situatie. Daarnaast gebeurt het vaker dat u, als verliezende partij, veroordeeld wordt tot het betalen van de proceskosten die zijn gemaakt door de tegenpartij. Hierdoor kunnen de kosten al aardig oplopen, terwijl u aan het einde van de rit geen cent van de tegenpartij ontvangt. Wij komen straks nog eens terug op de diverse kostenposten binnen een proces.
De winnende partij krijgt niet altijd alles vergoed
Zoals hierboven omschreven staat, kan het zijn dat de verliezende partij wordt veroordeeld tot het betalen van de proceskosten die door de tegenpartij zijn gemaakt. Dit betekent niet dat dit altijd het geval is. Er wordt vaak gedacht dat de winnende partij tijdens het hele proces geen kosten maakt, omdat de verliezende partij wordt veroordeeld tot het betalen van alle kosten.
Dit gegeven mag worden gezien als het grootste misverstand. De rechter kan de verliezende partij veroordelen tot het betalen van de kosten, maar vaak is dit niet het gehele bedrag. De kostenveroordeling is meer een bijdrage in de kosten van de procedure. De kosten voor de rechtsbijstand worden daarbij gewaardeerd conform een bepaalde staffel, waarbij de hoogte van het bedrag waarvoor wordt procedeert de leidraad vormt dus. De hoogte van het bedrag zegt echter niets over de juridische complexiteit van een zaak.
Welke kosten worden wel of niet vergoed?
In de basis zijn er verschillende soorten kosten die volledig aan de winnende partij worden toegewezen. Dit zijn het griffierecht, de kosten van betekenen van de dagvaarding en de externe kosten van deskundigen. Zoals al gezegd: helaas zijn dit niet alle kosten die horen bij het proces. Er zijn bijvoorbeeld ook kosten voor een advocaat en deze worden in verreweg de meeste gevallen niet volledig vergoed. Vaak is het zo dat elke partij de eigen proceskosten betaalt. Dit geldt zo, tenzij de rechter anders bepaalt. Dit kunt u vooraf niet weten. Het is daarom verstandig om er altijd vanuit te gaan dat een procedure u geld kost, mét het risico dat het u niets oplevert.
Schakel altijd eerst een goed incassobureau in
Het is natuurlijk bijzonder vervelend wanneer u een factuur niet betaald krijgt, of dit nu in de privésfeer of op het zakelijke vlak is. Het advies luidt dan ook altijd om niet te lang te wachten met het ondernemen van actie. In principe is het altijd wenselijk om procederen te voorkomen, juist omdat er altijd relatief hoge proceskosten ontstaan. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat voor u klaar wanneer u een openstaande factuur niet betaald krijgt. Wij vertellen u graag vrijblijvend wat wij voor u kunnen betekenen. Neem gerust contact met ons op of dien uw factuur online in en wij gaan aan de slag!