Als het zover komt, dat u een rechtszaak wilt aanspannen tegen een wanbetaler of een partij die de beloofde goederen of diensten niet naar behoren heeft geleverd, dan begint deze procedure met een dagvaarding. In dit document geeft u een verslag van de communicatie, facturen en alle andere relevante zaken. Als eisende partij wilt u dat de rechter op basis van de juiste feiten uitspraak doet.
Raffel een dagvaarding dan ook niet even snel af. Het opstellen van een dagvaarding kan één tot enkele dagen in beslag nemen. Een goede dagvaarding moet aan diverse procedurele regels voldoen, vandaar dat deze door een ervaren jurist of advocaat het beste opgesteld kan worden. Ons team helpt u graag bij de gang naar de rechter en het correct opstellen van de dagvaarding.
Eiser en gedaagde
In een dagvaarding worden allereerst de partijen in de procedure opgesomd, de eisende partij en vervolgens degene tegen wie de procedure wordt gestart, de gedaagde. Er kunnen meer eisers en gedaagden zijn, die allemaal worden genoemd. Vervolgens wordt een aantal verplichte aanzeggingen in de dagvaarding opgenomen, bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn als de gedaagde niet of te laat verschijnt. In dat geval is de kans overigens groot dat de rechter de vordering van de eiser toewijst.
Feitelijke en juridische gronden
Na het formele deel komt het inhoudelijke deel van de dagvaarding. Hierin worden de feitelijke en juridische gronden door de eiser omschreven. In het feitelijke deel worden de gebeurtenissen beschreven die voor de eiser de aanleiding zijn voor het indienen van een vordering bij de rechtbank. Alles wat hier wordt beschreven, moet ook worden bewezen. Een bekende juridische uitdrukking is: ‘wie eist, bewijst’. De bewijsstukken, ook wel producties genoemd, zijn kopieën van overeenkomsten, brieven, emails en/of foto’s.
Alle bewijsstukken worden genummerd, zodat er in de dagvaarding naar kan worden verwezen. Hierna volgen de juridische gronden. Allereerst is dat een uitleg op grond van welke artikelen uit de wet de gedaagde aan de vordering van de eiser moet voldoen. Dit wordt vaak onderbouwd met eerdere uitspraken van rechters in soortgelijke zaken. Die uitspraken gezamenlijk worden ook wel ‘jurisprudentie’ genoemd.
Petitum
Zoals bijna altijd, zit het venijn in de staart. Als laatste moet de eiser zijn vordering precies beschrijven. Dat heet het petitum. Hierin vraagt de eiser de rechter om zijn vordering toe te wijzen. Er moet dus precies worden beschreven wat de eiser vordert. Hier geldt vooral: als iets niet in het petitum staat, kan de rechter het ook niet toewijzen.
U ziet het, het opstellen van een dagvaarding is precisiewerk. Het is daarom altijd zaak om een advocaat of ervaren jurist in de arm te nemen wanneer u een gerechtelijke procedure wilt starten. Ons team aan ervaren medewerkers van Willems Incasso uit Utrecht staan u graag bij. Neem contact met ons op en wij gaan voor u aan de slag!