Het aantal Nederlanders dat zich grote zorgen maakt over de financiën neemt hard toe. Door de coronacrisis zijn meer mensen in geldproblemen terecht gekomen. Het jaarlijkse onderzoek genaamd ECPR (European Consumer Payment Report) en de uitkomsten daarvan liegen er niet om. Mensen die eerder niet te maken kregen met incasso’s en schulden vormen nu een nieuwe groep die hier wel mee te maken krijgt.
Financiële problemen door de coronacrisis
De coronacrisis zorgt ervoor dat mensen die eerder al geldzorgen hadden deze zorgen verder zien groeien. Daarnaast zijn er mensen die eerder financieel gezond waren die nu te maken krijgen met betalingsachterstanden. De resultaten van de enquête liegen er ook niet om. Inmiddels heeft 1 op de 10 personen een betalingspauze in moeten zetten. Vaak gaat het hierbij om het betalen van de huur- of hypotheeklast.
Bijna 3 op de 10 personen geeft aan dat er op dit moment minder gespaard kan worden dan voorheen en 22 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij al terug moeten vallen op het spaargeld. Iets meer dan 2 op de 10 personen heeft te maken met een lager inkomen dan gewoonlijk en maar liefst 1/3 bespaart op uitgaven die niet direct essentieel zijn.
Vooral jongeren hebben een lager inkomen
Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de jongere generatie is die te maken heeft met een lager inkomen dan vóór de coronacrisis. Dit komt voor een groot deel omdat studenten hun bijbanen zijn verloren. De groep personen tot de leeftijd van 35 jaar geeft dan ook het vaakst aan dat het inkomen gekrompen is. Het is voor organisaties en overheden nu belangrijk om geldproblemen vroeg te signaleren. Alleen dan kan er tijdig actie ondernomen worden, zodat kan worden voorkomen dat relatief kleine betalingsachterstanden uitgroeien tot problematische schulden.
Incassozaken worden vaak als beangstigend gezien
Een deel van de mensen met schulden had deze al voordat de coronacrisis uitbrak. Zij zijn inmiddels goed bekend met de gang van zaken als het om incasso’s gaat. Voor mensen die nu nieuw te maken krijgen met betalingsachterstanden blijken incassozaken erg beangstigend te zijn. Dit brengt bepaalde gevolgen met zich mee. Zo zien we bijvoorbeeld dat deze mensen sneller geneigd zijn om spreekwoordelijk de kop in het zand te steken. Zij leggen incassobrieven ongeopend opzij of gooien deze weg. Dit gaat een beetje onder het mom van ‘wat men niet ziet is er niet’. Helaas gaat dit niet op. Incassozaken lossen zichzelf niet op en in de regel worden de zaken enkel erger wanneer er geen aandacht aan wordt besteed.
Als u voor het eerst te maken krijgt met een brief van een deurwaarderskantoor, dan kunt u het beste direct bellen om tot een mogelijke oplossing te komen. Vaak is er namelijk meer mogelijk dan u denkt. Een deurwaarder denkt graag met u mee om te kijken wat haalbaar is in uw situatie.
Bedrijven krijgen meer klanten die niet betalen
Steeds meer Nederlanders hebben moeite met het betalen van alle facturen. Uiteindelijk komen deze problemen uiteraard ook bij bedrijven terecht. Voor deze bedrijven staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht klaar met een professionele dienstverlening. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een persoonlijk advies.
Wilt u aan de slag met het toepassen van vroeg signalering? Neem dan contact met ons op voor onze unieke aanpak. Wij adviseren u graag bij het implementatie traject.