Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Grote verdeeldheid bij spaarpot van consument
03-6-2022

Nederlanders zijn masters in sparen. Tenminste, dit zou u direct denken bij het zien van de statistieken van DNB, De Nederlandsche Bank. DNB geeft namelijk aan dat er in ons land voor een recordbedrag is gespaard. Eind 2021 stond er 528,6 miljard op betaal- en spaarrekeningen. In 2020 spaarden we 42,6 miljard en in 2021 is dit iets afgenomen naar 38,2 miljard. De coronacrisis heeft iedereen flink aan het sparen gezet, maar is wel een grote verdeeldheid. Niet iedere spaarpot is even goed gevuld.

In dit artikel nemen we de stand van zaken rondom de spaarpot van consumenten met u door. Is deze nog goed gevuld? Worden er makkelijk aankopen gedaan? Of moet u op uw hoede zijn voor wanbetalers?

Toename van het spaargeld in 2020

Eerlijk is eerlijk, consumenten en bedrijven konden in 2020 gewoon een stuk minder uitgeven. Horecazaken, pretparken en winkels bleven dicht en shoppen kon voor een groot deel alleen online... Doordat veel vakanties ook niet doorgingen bleef het geld bij veel mensen op de rekening staan. Toch, lang niet iedere Nederlander kreeg het volgens DNB voor elkaar om de spaarrekening te laten groeien. Er is dan ook sprake van een grote verdeeldheid bij de spaarpot van de consument.

Niet iedereen kon sparen

Het is natuurlijk heel fijn als er lekker gespaard kan worden. Mensen die in de coronatijd geen inkomensdaling zagen, of zelfs een inkomensstijging hadden, konden vaak goed sparen. Dit geldt zeker voor de mensen die onder normale omstandigheden graag uitgaan of een terrasje pakken. Toch, niet iedereen kon lekker sparen in de afgelopen jaren. Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond konden bijvoorbeeld aanzienlijk minder sparen dan mensen met een Nederlandse achtergrond.

Grote verschillen op basis van achtergrond

Wat opvalt uit de cijfers van de DNB is dat er vooral grote verschillen te zien zijn tussen de gemiddelde spaargelden van mensen met een verschillende achtergrond. De groep niet-westerse personen met een migratieachtergrond vormt de grootste groep personen die kampen met een té magere financiële buffer. Deze groep heeft een gemiddeld banksaldo dat 8,5 maal lager ligt dan het gemiddelde banksaldo van iemand met een Nederlandse achtergrond. Het gaat dan om gemiddelden uit beide groepen. Het verschil is wel te verklaren. Migranten sturen volgens de Wereldbank vaak een aanzienlijk deel van hun inkomen naar familie in hun land van herkomst. Hierdoor komen deze bedragen niet op een spaarrekening in Nederland terecht. Omgerekend stuurden migranten een bedrag van 11,7 miljard euro naar het land van herkomst in heel 2020.

Statistieken over spaargeld in NL

Natuurlijk zijn er meer interessante statistieken over sparen en spaargelden in Nederland. Van alle ondervraagden geeft 40 procent aan dat het spaarbedrag tijdens de lockdown niet is gewijzigd. Maar liefst 31 procent heeft nu iets meer spaargeld dan vóór de coronacrisis. Hier staat tegenover dat 18 procent minder spaargeld heeft dan vóór deze pandemie en de bijkomende maatregelen. 7 procent van de ondervraagden had geen spaargeld en heeft dit nu nog niet. Sparen is ook niet iets dat voor alle Nederlanders is weggelegd. Maar liefst 76 procent geeft aan maandelijks te sparen als dat lukt. Dit betekent dat bijna een kwart van de ondervraagden niet spaart. Maar liefst 42 procent van de spaarders spaart elke maand een vast bedrag. Gemiddeld gaat dit om 250 euro per maand. Iets meer dan 1 op de 3 Nederlanders spaart alleen als het kan, waarbij het dan gemiddeld om 150 euro per maand gaat.

Weinig spaargeld = hoge kans op wanbetaling

Helaas zijn er ook groepen die te weinig geld hebben gespaard om een bepaalde periode zonder inkomen te kunnen overbruggen. Dit zien we vooral gebeuren bij ZZP’ers en zelfstandigen. Zeker professionals die actief zijn in de dienstverlening en in de transport/logistiek hebben hun spaargelden in het afgelopen jaar flink zien slinken. Onbetaalde facturen helpen daar niet bij.

Heeft u onbetaalde facturen en wilt u voorkomen dat deze facturen u in (verdere) financiële problemen brengen? Dan staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op of plaats direct uw opdracht.

22 spaarpot consument

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.