De energiekosten zijn afgelopen maanden torenhoog opgelopen. Zowel particulieren als bedrijven hebben hier veel last van. Voor kleine ondernemingen en het MKB is het niet vreemd wanneer de energiekosten op dit moment 3 tot wel 5 maal hoger zijn dan voorheen. Uiteraard is dit afhankelijk van de sector en het type contract. Veel bedrijven komen in financieel zwaar weer terecht door de hoge energiekosten, en er zijn inmiddels al bedrijven voor wie het doek al is gevallen.
U kunt geen journaal meer kijken of er is een item over bakkers, slagers, snackbars, tuincentra, dierenwinkels, restaurants, musea, sauna’s, zwembaden ect die het moeilijk hebben. Voor veel ondernemers is het niet meer rendabel om open te blijven. Als u als ondernemer diensten of producten levert, is het belangrijk om goed op te letten. Blijf in gesprek met uw klant over de hoge energiekosten en wees alert op uw financiële risico.
MKB bedrijven uit meerdere branches in de problemen
Steeds meer sectoren krijgen te maken met bedrijven die de financiële last niet meer kunnen dragen. Een deel van de bedrijven stopt zelf voordat er schulden ontstaan, maar een ander deel gaat door en steekt zich in de schulden. Dit in de hoop dat het tij snel zal keren in de komende maanden. Helaas is daar nog geen uitzicht op voor MKB bedrijven. Binnen de maakindustrie zien we al veel financiële moeilijkheden ontstaan, maar ook in restaurants en snackbars ontstaan al grote moeilijkheden. Deze ondernemers proberen het vaak nog te redden door bijvoorbeeld koelcellen uit te laten en ovens minder lang aan te zetten. Het is vaak een druppel op de gloeiende plaat.
Voor veel bedrijven komt de hulp te laat
Het kabinet heeft inmiddels aangegeven particulieren te helpen in deze energiecrisis. Er is een zogenaamd energieplafond ingesteld voor 2023 en er worden tegemoetkomingen uitgedeeld. Het kabinet heeft aangegeven ook het MKB te willen gaan helpen als de particulieren eenmaal geholpen zijn. Concrete plannen zijn er nog niet en dus komt deze hulp voor veel bedrijven te laat. Niet alleen in Nederland staan veel bedrijven onder druk en banen op de tocht. Naar verwachting gaan duizenden bedrijven failliet binnen de EU door de energiecrisis. In ons land zien we vrijwel dagelijks bedrijven op het nieuws die de handdoek in de ring gooien om schulden te voorkomen. Alle bedrijven worstelen, van klein tot groot.
Het risico op wanbetaling neemt toe
Bedrijven in het MKB hebben het niet alleen financieel zwaar om de last van de hoge energieprijzen te dragen. Zij krijgen ook te maken met meer klanten die de facturen niet betalen. Het gevolg is dat deze bedrijven zelf ook sneller de facturen niet meer kunnen voldoen en zo gaat alles op elkaar doorwerken. Het risico op wanbetaling neemt toe, evenals het risico op faillissement. Een deel van de bedrijven besluit zelf om de deuren te sluiten voordat er schulden ontstaan. Toch, zoals eerder aangegeven, zijn er ook bedrijven die tot het bittere einde door willen gaan. Een deel van deze bedrijven zal het redden en krijgt de kans om de opgebouwde schulden weer weg te poetsen. Helaas geldt voor een ander deel van de bedrijven dat een faillissement niet meer te voorkomen is.
Let goed op aan wie u levert in deze tijd
Het is altijd al belangrijk om goed op te letten met wie u zaken doet. In deze tijd is dit eigenlijk nóg belangrijker. Meerdere sectoren worstelen door de hoge energieprijzen en het is ook vooral binnen deze sectoren waarin de risico’s op wanbetaling en faillissement toenemen. Voor uw bedrijf én de financiële gezondheid van uw bedrijf is het belangrijk om goed op te letten wie uw klanten zijn.
Onderhoud contact met uw klanten en blijf op de hoogte van de financiële gezondheid van klanten. Zo kunt u veel problemen voorkomen. Krijgt u te maken met klanten die niet meer betalen? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat hierin voor u klaar. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.