We zien de prijzen stijgen op meerdere vlakken in ons dagelijks leven. De prijzen voor een liter benzine stijgen dagelijks, de broden in de supermarkt worden duurder en steeds meer mensen moeten de verwarming uitschakelen. Ze zijn bang dat ze de energierekening niet meer kunnen opbrengen. Het mag duidelijk zijn: steeds meer mensen worstelen met het betalen van de vaste lasten. Energiemaatschappijen verwachten dan ook meer incasso’s door de hoge gasprijs!
Het stormachtige ondernemersjaar baart al veel creditprofessionals en ondernemers zorgen. De hoge energieprijzen zullen niet alleen te merken zijn bij de stroom en gasrekening, maar ook in allerlei soorten dagelijkse producten. De voorspelling van de prijs voor een brood loopt al angstvallig hoog op. Gaat huishoudens met een klein budget in de problemen komen door deze hoge energieprijzen?
Steeds meer mensen schakelen de verwarming uit
De zon laat zich steeds wat vaker zien, maar het is natuurlijk nog lang geen zomer. Sterker nog, in de nachten hebben we vaak nog met vrieskou te maken. Toch schakelen steeds meer huishoudens de verwarming uit. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de stijgende energieprijzen. Consumenten met een variabel energiecontract betalen nu rond de 2 euro per kuub gas. Dit was vorig jaar nog 70 cent! Veel mensen doen er alles aan om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, eenvoudigweg omdat zij bang zijn dat zij de energierekening niet meer kunnen betalen.
Vattenfall ziet een toename in het aantal wanbetalers
De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat meer facturen open blijven staan bij energiebedrijven. Vattenfall geeft aan dat de stijging in het aantal wanbetalers nu nog te overzien is, maar geeft hier direct ook bij aan zich grote zorgen te maken om de directe toekomst. Het energiebedrijf maakt zich vooral zorgen om mensen met een slecht geïsoleerde woning, omdat deze groep het meest energie verbruikt en daardoor ook het sterkst te maken krijgt met de stijgende energieprijzen. Vattenfall laat weten in overleg te zijn getreden met de Nederlandse overheid over het bieden van financiële ondersteuning aan mensen met lage inkomens.
Energiebedrijven komen zelf ook in de problemen
Het zijn niet alleen de consumenten die in de problemen raken als het gaat om het betalen van de vaste lasten, waaronder de energierekening. Diverse energiebedrijven worstelen ook, en de eerste maatschappijen zijn al omgevallen. Er zijn energiemaatschappijen geweest die in de afgelopen maanden hebben geprobeerd hun klanten met een vast contract over te zetten op een variabel contract. De energiebedrijven komen zelf in financieel zwaar weer terecht als er een groot aantal klanten met een vast contract aanwezig is, dus met vaste energietarieven. Toch is het niet toegestaan om klanten te dwingen het contract met vaste tarieven te wijzigen in een contract met variabele tarieven. Een nieuw contract afsluiten met een vast tarief is sinds enkele weken niet meer mogelijk.
Incasso op een passende manier
Krijgt u ineens meer te maken met klanten die niet kunnen of willen betalen, bijvoorbeeld omdat u actief bent in de energiebranche? Of bent u in een conflict terecht gekomen over een openstaande rekening? Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag verder.
Wij constateren uiteraard ook dat steeds meer mensen door de hoge gasprijzen de vaste lasten niet meer kunnen voldoen. Wij denken graag mee en gaan op zoek naar een passende oplossing. Uiteraard helpen wij u graag met uw incassodossiers. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies over uw incassozaken.