Het oprichten van een Besloten Vennootschap (BV) is in Nederland binnen enkele uren geregeld en vraagt amper nog startkapitaal. Door vanuit één of meerdere BV’s te gaan werken kunt u uw vermogen beschermen. Helaas maken sommige ondernemers misbruik van de status van een BV en tuigen een complete kerstboom op aan BV’s. Op die manier vist u als crediteur altijd achter het net. Wat kunt u doen?
In de praktijk komt het helaas vaker voor dat een partij misbruik maakt van het identiteitsverschil tussen meerdere BV’s of er heel veel opricht. Wanneer dit gebeurt, dan zijn de crediteuren in het nadeel. Het spreekt voor zich dat het geen nette manier van handelen is, maar het komt wel voor. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u moet doen wanneer dit u overkomt.
Misbruik maken van meerdere BV’s
Hoe werkt dit nu precies, als een klant van u misbruik maakt van het identiteitsverschil tussen meerdere BV’s? We leggen het u graag uit. Als u een zakelijke klant heeft die in financiële moeilijkheden terecht komt, het faillissement nadert en de rekeningen niet meer kan voldoen, dan kan deze klant snel op de achtergrond een nieuwe BV oprichten met een vergelijkbare naam. Hierbij worden zowel de waardevolle bedrijfseigendommen als de bedrijfsactiviteiten verplaatst naar de nieuwe BV. Uw factuur, gericht aan de oude BV, kan niet worden geïnd wegens het ontbreken van financiële middelen voor het voldoen van de factuur.
De ondernemer stapt over naar een nieuwe BV
Een rechtspersoon is in de basis exclusief aansprakelijk voor de eigen schulden van de BV. Wanneer de ondernemer alle waardevolle bedrijfseigendommen en -activiteiten meeneemt naar een nieuwe BV, en daarmee dus het welbekende ‘zinkende schip’ verlaat, dan lijkt de ondernemer onaantastbaar te zijn. De ondernemer heeft de oude BV verlaten en is daarmee niet meer aansprakelijk voor de schulden van de betreffende BV. In dit geval is de ondernemer enkel aansprakelijk voor schulden van de nieuwe BV, en die zijn er in de meeste gevallen (nog) niet. Voor u als crediteur is het belangrijk om te weten wat u in dit geval kunt doen. De belangrijkste vraag hierbij is dan ook of de betreffende ondernemer wel zo onaantastbaar is als deze lijkt.
Misbruik van identiteitsverschil is een onrechtmatige daad
Wanneer een ondernemer misbruik maakt van een identiteitsverschil tussen twee BV’s om onder schulden uit te komen, dan wordt dit als ‘onrechtmatige daad’ aangemerkt, zo geeft de Hoge Raad aan. Dit is een uitwerking van artikel 6:162 BW. Kan misbruik van identiteitsverschil worden bewezen, dan is de betreffende ondernemer verplicht tot het vergoeden van schade die aan derden werd toegebracht als gevolg van dit specifieke misbruik.
Uiteraard dient de zaak voorgelegd te worden aan een rechter en wordt de vergoeding uitsluitend betaald wanneer het beroep op onrechtmatige daad succesvol is. Is dit het geval, dan ontstaat de verplichting tot het betalen van de schadevergoeding. Deze verplichting rust op de rechtspersoon zelf én op de feitelijke beleidsbepaler van de betrokken rechtspersonen.
Snel actie wanneer een klant niet betaalt
Het opzetten van een nieuwe BV om onder schulden uit te komen is geen nette oplossing tegenover crediteuren, maar helaas komt het in de praktijk wel voor. In bepaalde gevallen kan worden voorkomen dat uw facturen niet betaald worden wanneer er snel gehandeld wordt. Hiervoor staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht graag voor u klaar.
Heeft u klanten die niet betalen? Vermoedt u schimmige praktijken bij uw debiteur? Wacht dan niet te lang. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, advies of om uw vorderingen direct uit handen te geven.