Ondernemen brengt altijd risico’s op wanbetaling met zich mee van zakelijke relaties en klanten. Volgens recent onderzoek van Experian blijkt dat het risico op wanbetaling hoog is bij het zaken doen met kleine bedrijven (<5 FTE). De impact van corona duurt voort. Hoe langer de pandemie nog aanhoudt, hoe meer het risico op wanbetaling toeneemt. Dit geldt vooral voor ondernemingen waar minder dan 5 medewerkers aanwezig zijn. Van alle ondernemingen in Nederland hebben we het dan over maar liefst 93% van alle bedrijven. Waarom deze bedrijven juist een hoog risico geven op wanbetaling leggen we uit in dit artikel.
Meer kleine bedrijven raken in financiële moeilijkheden
Zeker binnen specifieke branches neemt het risico op wanbetaling toe de laatste maanden. Dit zijn de branches die het meest lijden onder de impact van de coronapandemie. We denken dan vooral aan de horecasector, maar ook aan de cultuur- en reisbranche bijvoorbeeld. De steunmaatregelen van de overheid zullen steeds verder worden afgebouwd, strenger worden en uiteindelijk worden gestaakt. De verwachting is dat er dan een faillissementsgolf zal volgen. Veel bedrijven zijn klanten verloren en zullen door het wegvallen van de steun omvallen. Dit betekent ook dat het zaken doen met kleine bedrijven dan nog risicovoller wordt als het gaat om het risico op wanbetaling. Het bedrijf Experian deed in 2020 al onderzoek en publiceerde in maart 2021 nieuwe informatie. Zij geven duidelijk aan dat de gezondheid van het MKB sterk in het geding komt.
In de onderstaande grafiek ziet u de impact van Covid-19 op bedrijven van verschillende groottes.
Verwachtingen met betrekking tot kredietrisico
Experian heeft zich uitgesproken over de risico’s met betrekking tot het krediet van MKB’ers binnen bepaalde sectoren. De verwachting is dat de reisbranche het langst de tijd nodig heeft om te herstellen van de impact van de coronapandemie. Het kredietrisico binnen deze branche zal het sterkst toenemen, maar in de horeca wordt het grootste percentage aan wanbetalingen verwacht. Zeker als er in het najaar weer een mogelijke lockdown aan zit te komen. Ook binnen de financiële dienstverlening en de cultuursector zal het kredietrisico verder toenemen. De grootste risico’s op het vlak van wanbetalingen liggen bij de ZZP’ers, ofwel de eenmanszaken.
Historische gegevens zijn niet langer betrouwbaar
Het is natuurlijk altijd belangrijk om risico’s vooraf te checken bij een klant. Echter, in de meeste gevallen worden beslissingen genomen op basis van historische gegevens. Onder normale omstandigheden is dit een betrouwbare basis. De coronapandemie zorgt voor sterke wisselingen, waardoor historische gegevens niet altijd een betrouwbare bron zijn voor het maken van hedendaagse beslissingen. Bedrijven moeten zich er nu extra bewust van zijn dat het zaken doen met kleine bedrijven nu meer risico op wanbetaling met zich meebrengt. Extra doorvragen naar de financiële stand van zaken en de eerste order pas leveren na een aanbetaling is aan te raden.
Wat als de rekening niet betaald wordt?
Het is in deze tijd extra belangrijk om kredietchecks te (blijven) doen. Toch kunt u in geen geval helemaal voorkomen dat uw klant de rekening niet betaalt. Het is voor u, en vooral voor de gezondheid van uw cashflow, belangrijk dat de rekening niet te lang open blijft staan. Een actief debiteurenbeleid is een absolute must. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag met het opvolgen van uw openstaande debiteuren. Voor meer informatie of advies kunt u altijd contact met ons opnemen.
Wilt u uw gehele debiteurenadministratie door ons laten beheren? Informeer dan naar de mogelijkheden om uw systeem te koppelen aan onze software. Neem contact met ons op om een benchmark uit te voeren.