De WHOA is sinds begin dit jaar een nieuw deel van de faillissementswet. Dit deel, Wet Homologatie Onderhands Akkoord, werd toegevoegd in januari 2021 en is vooral bedoeld om faillissementen te voorkomen. Bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren kunnen een crediteurenakkoord aan (een deel van) hun schuldeisers aanbieden. Ook u kunt hier als leverancier mee te maken krijgen. Stemt het grootste deel van de schuldeisers in met het akkoord, dan wordt het voorgelegd aan de rechter.
Als leverancier aan het bedrijf kunt u gebonden worden aan dit WHOA akkoord, ook wanneer u tot het kleinere deel van schuldeisers behoort dat niet met het akkoord heeft ingestemd. U krijgt dus met gevolgen van het WHOA akkoord te maken. Welke gevolgen zijn dit? Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht vertelt u meer over waar u rekening mee moet houden.
Leveringen dienen gewoon doorgang te vinden
Het crediteurenakkoord, of het WHOA akkoord, geeft u als leverancier niet het recht om de leveringen aan het betreffende bedrijf te staken. U heeft wel het recht om leveringen te staken wanneer u hier een andere gegronde reden voor heeft. In de praktijk is het echter vaak lastig om een gegronde reden voor opschorting van levering te vinden, zeker wanneer er sprake is van (de voorbereiding op) een WHOA akkoord. De geplande en / of afgesproken leveringen moeten gewoon doorgang vinden.
Hoe zit het met leveringen onder eigendomsvoorbehoud?
In bepaalde gevallen kan het zijn dat u zaken aan een bedrijf heeft geleverd onder een eigendomsvoorbehoud. Het is belangrijk om te weten dat dit bedrijf deze goederen gewoon mag verkopen of verbruiken. Wanneer de rechter een afkoelingsperiode* heeft toegestaan, dan is de totstandkoming van een WHOA akkoord geen gegronde reden om onbetaalde goederen terug te halen van het bedrijf. Buiten deze afkoelingsperiode mogen de spullen wél worden teruggehaald wanneer uw klant heeft verzaakt in het nakomen van zijn verplichtingen.
*Tijdens de afkoelingsperiode kunnen schuldeisers zich niet verhalen op de goederen van het bedrijf, kunnen beslag worden opgeheven, en wordt in ieder geval de behandeling van het faillissementsverzoek geschorst.
Contracten blijven gewoon actief tijdens het WHOA akkoord
Indien tijdens de WHOA-procedure een afkoelingsperiode is vastgesteld dan mogen contracten niet worden ontbonden of opgezegd. Bestaande contracten blijven daarmee gewoon actief.
Buiten de afkoelingsperiode is het toegestaan om lopende overeenkomsten te ontbinden of op te zeggen. Echter, dit dient dan wel te gebeuren op andere grond dan het WHOA akkoord. Het is niet toegestaan om in een contract op te nemen dat het contract wordt ontbonden in geval van een WHOA akkoord. Overigens mag de schuldenaar het contract ook niet ontbinden of opzeggen op grond van het WHOA akkoord.
Mogelijkheden voor beslaglegging tijdens de WHOA procedure?
Is er een WHOA procedure gestart? Dan is het mogelijk om tijdens deze procedure beslag te laten leggen. Echter, dit betekent niet dat de beslaglegging uiteindelijk ook doorgang zal vinden. Op verzoek van de herstructurerings deskundige of de schuldenaar zelf kan een rechtbank het beslag namelijk opheffen tijdens de afkoelingsperiode.
Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso helpt u verder
Het WHOA akkoord is nog relatief nieuw voor veel ondernemers. Om een definitief faillissement te voorkomen zal een organisatie natuurlijk een WHOA procedure gaan starten. U zult hier als leverancier in de komende maanden of jaren vast wel eens mee te maken krijgen.
Heeft u een WHOA verzoek ontvangen en bent u het hier niet mee eens of wilt u juridische ondersteuning? Natuurlijk kunt u dan bij Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht terecht. Ons ervaren team aan juristen, incassomedewerkers en deurwaarders kijken graag naar uw situatie om te bepalen wat mogelijk is. Uiteraard staan wij ook voor u klaar wanneer u te maken heeft met niet betalende klanten. Neem gerust contact met ons op.