Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Loonbeslag uitleg en wat betekent dit voor de werkgever?
17-4-2024

Als werkgever met personeel kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u soms te maken krijgt met een loonbeslag van een werknemer. Het is een belangrijke taak van een werkgever om te weten hoe u deze situatie moet aanpakken en hoe u uw werknemers ondersteunt wanneer zij financiële problemen hebben. In dit artikel geven wij u meer informatie over een loonbeslag, hoe het werkt en wat de consequentie is voor de werkgever.

Wat is loonbeslag?

Loonbeslag is een vorm van gerechtelijke invordering waarbij een deel van het loon van een werknemer wordt afgetrokken om een schuldeiser te betalen. Dit kan worden geïnitieerd door een schuldeiser, zoals een verhuurder, telefoonprovider of de Belastingdienst. Het kan zover komen wanneer de werknemer schulden ver heeft laten oplopen en de schuldeiser geen andere mogelijkheid meer heeft. De schuldeiser komt betaling van openstaande rekeningen na bij de werkgever, en het is verplicht om mee te werken aan het loonbeslag.

Hoe werkt loonbeslag?

Loonbeslag wordt gelegd door een deurwaarder op verzoek van de schuldeiser. De deurwaarder kan bij het UWV vragen wie de werkgever is van de schuldenaar, waardoor het relatief eenvoudig is om de schuld via een loonbeslag te innen. Als werkgever moet u meewerken aan een verzoek tot loonbeslag, ook al brengt dat veel extra werk met zich mee.

Effecten op de werkgever

Loonbeslag kan verschillende effecten hebben op de werkgever, waaronder extra administratieve lasten. Deze lasten ontstaan doordat de werkgever verantwoordelijk wordt voor het overmaken van een deel van het loon aan de deurwaarder. Daarnaast kan loonbeslag leiden tot een domino-effect waarbij meerdere schuldeisers beslag leggen op het loon van de werknemer, wat de situatie verder compliceert. Om deze problemen het hoofd te bieden, kan de werkgever een cruciale rol spelen door de werknemer te helpen bij het signaleren van financiële problemen en te ondersteunen bij het vinden van oplossingen voor deze kwesties.

Hoe kunt u als werkgever reageren?

Als werkgever geconfronteerd met een loonbeslag kunt u diverse stappen ondernemen om hierop adequaat te reageren en uw werknemer zo goed mogelijk te ondersteunen. Wij geven u voor stappen die u kunt ondernemen:

  • Informatie verzamelen: Verzamel informatie over de betreffende werknemer en de schuldeiser.
  • Controleer de gegevens: Zorg ervoor dat de gegevens over de betreffende werknemer en de schuldeiser correct zijn.
  • Ondersteuning verlenen: Bied de werknemer ondersteuning bij het signaleren van financiële problemen en het vinden van oplossingen.
  • Meewerken met de deurwaarder: Werk samen met de deurwaarder om de schuld op te lossen en het loonbeslag op te heffen.

Ga in gesprek met de deurwaarder

Loonbeslag is een belangrijk signaal voor een werkgever dat er iets mis is bij zijn werknemer. Door informatie te verzamelen, gegevens te controleren en ondersteuning te bieden aan de werknemer, kunt u het loonbeslag effectief aanpakken en de betrokkenen helpen om de schuld op te lossen. Als werkgever kunt u de expertise van Willems Gerechtsdeurwaarder & Incasso inschakelen. Neem contact op met ons om te zien hoe wij u kunnen helpen bij het aanpakken van loonbeslag en het beheer van uw openstaande facturen.

04 uitleg loonbeslag werknemer werkgever

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.