In Nederland wordt er jaarlijks gemiddeld 50.000 maal loonbeslag opgelegd. Vaak wordt gedacht dat dit uitsluitend gebeurt bij de lagere inkomens, maar niets is minder waar. Het aantal loonbeslagen per jaar stijgt, ook onder de middeninkomens. Door de hoge inflatie en energieprijzen is het voor steeds meer mensen lastig om alles te blijven betalen. Zo heeft 5 tot 10 % van de zorgmedewerkers te maken met een loonbeslag. Hoe gaat u hiermee om als werkgever? Wat kunt u doen om schulden bespreekbaar te maken?
Als werkgever bent u verplicht om mee te werken aan loonbeslag van uw werknemers. Onze deurwaarders zullen u altijd informeren over een aankomend loonbeslag en de gevolgen hiervan.
Verdere stijging aantal loonbeslagen
In 2021 werd al een toename van het aantal loonbeslagen gezien. Op dit moment hebben we te maken met meerdere factoren die dit aantal verder zal laten stijgen. Denk onder meer aan de hoge energieprijzen en de sterke inflatie waar we mee te maken hebben. Het dagelijks leven is een stuk duurder dan in 2021 en dus kan het eigenlijk niet anders dan dat het aantal loonbeslagen verder zal stijgen. Een belangrijk probleem bij werknemers is de schaamte die er bestaat als het om schulden en betalingsachterstanden gaat. Ze durven er niet over te praten met hun werkgever.
Schaamte is een groot probleem
Als het om de portemonnee gaat, dan zijn er veel vooroordelen en misvattingen. Een belangrijke misvatting is wel dat iedereen die schulden opbouwt van een uitkering leeft. Daar staat tegenover dat er meer dan eens wordt aangenomen dat iedereen die werkt gewoon alle maandelijkse vaste lasten kan voldoen. Juist deze aannames, die volledig verkeerd zijn, versterken het gevoel van schaamte. Mensen die werken en toch niet rond kunnen komen vinden het bijzonder lastig om hulp te zoeken. Zij zijn bang om te horen te krijgen dat zij als werkend persoon makkelijk alle lasten zouden moeten kunnen dragen. Toch is dit zeker niet altijd het geval.
Werknemers moeten eerder hulp inschakelen
Werknemers die in de financiële problemen dreigen te raken zouden direct aan de bel moeten trekken. In elke gemeente zijn initiatieven en instanties aanwezig die hulp kunnen bieden wanneer het financieel mis dreigt te gaan. Door tijdig actie te ondernemen kan een grote schuld worden voorkomen. Op die manier kan uiteraard ook een loonbeslag worden voorkomen. De werknemer doet er ook goed aan om de problemen bij de werkgever neer te leggen, zodat ook daar gekeken kan worden of het mogelijk is om enige vorm van hulp te bieden.
Wat kunnen werkgevers doen?
Voor werkgevers is het vooral zaak om hun werknemers goed te kennen en veranderingen in gedrag op te merken. Werknemers die in financieel zwaar weer terecht komen zijn vaak ineens minder productief, vaker ziek en minder sociaal op de werkvloer. Zij zonderen zich af en zijn niet meer zo gefocust als voorheen. Wanneer dit opgemerkt wordt is het goed om het gesprek met de medewerker aan te gaan. In veel gevallen zal een open en eerlijk gesprek leiden tot het vinden van een oplossing. Voor werkgevers én werknemers is het altijd beter als loonbeslag kan worden voorkomen.
Helaas krijgt op dit moment 4 op de 5 Nederlandse bedrijven te maken met loonbeslagen. Hoe maakt u financiële problemen bespreekbaar in uw organisatie? Hierbij een aantal tips van onze incasso collega’s:
- Organiseer een workshop over geldzaken
- Nodig een budgetcoach uit om met uw medewerkers te praten
- Praat regelmatig over geldzaken
- Sta als HR of manager open voor het gesprek met uw medewerkers.
Ook bedrijven gaan het zwaarder krijgen
Het zijn niet alleen de particulieren die de hoge inflatie in de portemonnee voelen en makkelijker in de financiële problemen terecht komen. De hoge energieprijzen zorgen er ook voor dat steeds meer bedrijven in financiële moeilijkheden komen. Dit betekent ook dat meer bedrijven te maken zullen krijgen met klanten die niet betalen. Om de eigen cashflow gezond te houden is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen wanneer het aantal onbetaalde facturen oploopt. Heeft u niet betalende klanten? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij helpen u graag verder.