De coronacrisis heeft bij veel Nederlanders een enorme impact op de portemonnee. Bedrijven moeten dicht blijven, ZZP’ers kunnen minder werken en vooral veel jongeren zijn hun (bij)baan verloren. Met de kennis van nu heeft een derde van de Nederlandse bevolking er spijt van dat zij in het verleden niet wat meer hebben gespaard. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken.
Onder de personen jonger dan 35 jaar blijkt dat maar liefst 56% spijt heeft niet meer gespaard te hebben. Ze zijn nu amper in staat om de financiële noodsituaties goed op te kunnen vangen. Platform Wijzer in Geldzaken deed in december 2020 onderzoek naar de financiële voorbereiding op een crisis middels een enquête.
Onvoldoende voorbereid op een financiële crisis
De coronacrisis wordt voornamelijk gezien als een crisis op het vlak van volksgezondheid, maar mag zeker ook als financiële crisis worden gezien. We hebben te maken met een economische crisis die niemand aan zag komen. Er zijn al meerdere faillissementen gevallen, maar de grootste golf aan faillissementen wordt nog verwacht. Slechts een derde van de werkende Nederlanders en ondernemers geeft in het onderzoek aan goed voorbereid te zijn op een faillissement dan wel werkeloosheid. Bijna een kwart, namelijk 22 procent, geeft aan hier financieel onvoldoende op voorbereid te zijn.
Meer goede voornemens op het financiële vlak
We zijn natuurlijk net begonnen aan een nieuw jaar. Helaas een jaar waarin de coronacrisis ook nog een belangrijke rol speelt. Het feit dat veel mensen spijt hebben dat zij niet wat meer hebben gespaard is ook terug te zien in de goede voornemens van veel Nederlanders. We zien namelijk veel meer goede voornemens voor 2021 op het financiële vlak. De toename van deze voornemens is 10 procent in vergelijking tot twee jaar geleden. Maar liefst 83 procent van de Nederlanders legt meer geld opzij.
Ongeveer 30 procent van de Nederlanders heeft onvoldoende op de spaarrekening staan om een bedrag van 2.000 euro op te kunnen brengen. Van de ondervraagden wil 43 procent meer voor een buffer gaan sparen, terwijl 37 procent aangeeft minder uit te willen geven aan onnodige zaken.
Vrijstelling vermogensbelasting: grens verhoogd
Veel sparen heeft ook een keerzijde. Hoe meer er gespaard wordt, hoe groter het risico dat er vermogensbelasting betaald moet gaan worden. De grens voor vermogensbelasting lag eerder op 30.846 euro voor een eenpersoonshuishouden en op 61.962 voor tweepersoons huishoudens. Spaarbedragen onder deze grensbedragen zijn vrij van vermogensbelasting. Wat veel Nederlanders niet weten is dat deze grens per 1 januari is verhoogd naar respectievelijk 50.000 euro en 100.000 euro. Meer dan 1/3 gaf aan niet op de hoogte te zijn van de verhoging van de vrijstellingsgrens.
Minder niet betalende klanten voor bedrijven?
Een aardig deel van de Nederlandse bedrijven heeft het aantal niet betalende klanten de laatste maanden zien toenemen. Nu er zo veel Nederlanders met goede voornemens op het financiële vlak zijn, betekent dit dan dat dit aantal weer gaat dalen? Voor sommige bedrijven zal dit het geval zijn, maar voor andere ondernemingen niet. Er bestaat ook altijd nog een verschil tussen meer wíllen sparen en meer kúnnen sparen.
Het feit blijft dat veel Nederlanders financieel onvoldoende voorbereid waren op tegenslag en voor een deel van de huishoudens in ons land betekent dit dat er nu keuzes gemaakt moeten worden: welke facturen betalen we wel en welke moeten we laten liggen? Voor de gezondheid van uw bedrijf is het belangrijk om het aantal onbetaalde facturen terug te dringen. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u hier graag bij. Neem contact met ons op voor meer informatie of advies.