Bij het aangaan van een overeenkomst kan de andere partij eisen stellen over de geleverde producten, de betaaltermijn en andere zaken. Het is mogelijk dat er in een contract wordt gesproken over een persoonlijke aansprakelijkheid. Hier mag u zeker nooit te licht over denken. Zeker niet wanneer u een zakelijke overeenkomst opstelt met een andere partij of meerdere personen binnen een bedrijf. Mocht het mis gaan, dan kunt u persoonlijk en uw gezin er de dupe van worden.
Wanneer u als bestuurder of opdrachtnemer/opdrachtgever niet correct te werk gaat, kunt u daarvoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Hoe werkt dit precies en is het aan te raden dit op te nemen in een overeenkomst?
Kleine en grote risico's
Als ondernemer neemt u allerlei risico's. Sommige risico's kunt u zich veroorloven, terwijl dat bij andere risico's niet het geval is. Wanneer u als bestuurder of directeur van een stichting, BV of NV een groot risico neemt, kan dat consequenties met zich meebrengen. Daarom wordt dit vaak vastgelegd in een overeenkomst. Hierin kan een paragraaf worden opgenomen waarin de aansprakelijk verder gaat dan alleen die van uw bedrijfsvermogen.
Een persoonlijke aansprakelijkstelling kan voor de opdrachtgever een extra zekerheid zijn, maar voor een opdrachtnemer kan het grote gevolgen hebben. Hier is pas sprake van als een taak of overeenkomst niet behoorlijk wordt uitgevoerd. Voordat u een overeenkomst aangaat is het dus altijd raadzaam om te controleren hoe ver de aansprakelijkheid van de opdracht reikt. Overleg met een jurist of uw accountant of u deze risico’s kunt en wilt nemen.
Kredietwaardigheid contractspartners
Niet alleen binnen een bedrijf zelf worden er allerlei risico's genomen. U doet ook zaken met andere partijen. In bepaalde gevallen wordt de kredietwaardigheid van andere partijen niet goed onderzocht. Dit kan ertoe leiden dat u wordt meegesleept in de financiële neergang van uw klanten. Natuurlijk zit u daar niet op te wachten. Onverantwoord investeren hoort daar ook bij, net als het niet goed toezien op de geldstromen binnen een bedrijf.
Minder risico lopen
Als u zaken doet met een zzp’er of VOF, dan zijn deze personen al hoofdelijk aansprakelijk. Bij een BV is dit niet het geval. Zou een persoonlijke aansprakelijkheid onderdeel moeten zijn van ieder contract? Wat is uw mening?
Contract opstellen met jurist
Hoe de situatie er ook uitziet, het loont altijd om een goede zakelijke overeenkomst op stellen of te controleren in het bijzijn van een jurist. U weet dan zeker dat u niets over het hoofd ziet. Zorg er daarnaast voor dat u altijd de kredietwaardigheid van uw klanten onderzoekt en dat u zelf verantwoord onderneemt en investeert. Het online platform Incassoline kunt u daarbij ondersteunen tegen een betaalbaar bedrag per maand. Probeer dit 30 dagen gratis uit!