Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Wanneer kan beroep worden gedaan op de hardheidsclausule bij een beslagvrije voet?
09-7-2021

We hebben sinds begin dit jaar te maken met nieuwe regels rondom de beslagvrije voet. De oude beslagvrije voet was veel fijnmaziger dan deze nieuwe, waardoor er in de wet een hardheidsclausule is opgenomen. Hier kan een beroep op worden gedaan in enkele situaties, waarna de kantonrechter bepaalt of er een verhoging van de beslagvrije voet plaatsvindt en, zo ja, met welk bedrag.

De beslagvrije voet kan worden verhoogd door de kantonrechter in het geval van ‘kennelijk onevenredige hardheid als gevolg van een omstandigheid waarmee geen rekening is gehouden bij de vaststelling van de beslagvrije voet’. Wij geven u graag inzicht in enkele situaties waarin er een beroep kan worden gedaan op de hardheidsclausule bij een beslagvrije voet en wat dit voor invloed heeft op u als opdrachtgever.

De debiteur woont niet zelfstandig

In de regel wordt de beslagvrije voet verhoogd met een compensatiekop, welke gebaseerd is op de inkomenshoogte en de leefsituatie. Vaak is de verhoging vergelijkbaar aan het bedrag aan toeslagen dat minder verkregen wordt naar mate een persoon meer inkomen ontvangt. Als een debiteur niet zelfstandig woont, dan heeft deze debiteur geen recht op huurtoeslag, waardoor er mogelijk een beroep kan worden gedaan op de hardheidsclausule.

De debiteur heeft maandelijks hoge medische kosten

Wanneer een debiteur te maken heeft met zorgkosten die maandelijks relatief hoog zijn, en die niet (volledig) door de zorgverzekeraar worden vergoed, dan kan er een beroep worden gedaan op de hardheidsclausule, indien de hoge medische kosten niet kunnen worden voldaan vanuit de beslagvrije voet. Hierbij kan ook worden gedacht aan de hogere maandelijkse zorgverzekeringspremie die wordt voldaan om de betreffende medische kosten wel (deels) vergoed te krijgen.

Een debiteur met weinig inkomen woont duur

We weten allemaal dat de woningnood in ons land hoog is. Het komt in de praktijk, mede door deze woningnood, vaak voor dat iemand met een laag inkomen woont in een woning die relatief duur is. Het kan voor deze persoon erg lastig zijn om een goedkopere woning te vinden. Er kan een beroep worden gedaan op de hardheidsclausule wanneer een debiteur te weinig verdient en te maken heeft met hoge woonlasten, waardoor het budget eenvoudigweg te krap is.

De debiteur woont in een zorginstelling

Wanneer een debiteur woont in een zorginstelling, dan moet er uiteraard een bijdrage worden betaald aan de betreffende zorginstelling. In de meeste gevallen wordt bepaald dat de beslagvrije voet gelijk is aan dit bedrag, verhoogd met ongeveer 65 procent van de bijstandsnorm voor het verblijf in de betreffende instelling. Het kan zijn dat de debiteur geen recht heeft op zorgtoeslag, of slechts een klein bedrag ontvangt, wegens een te hoog inkomen. Dit kan betekenen dat de beslagvrije voet niet toereikend is. Ook in dit geval kan er een beroep worden gedaan op de hardheidsclausule.

Beslag proberen te voorkomen

Het spreekt voor zich dat het in alle gevallen beter is om beslag te voorkomen. In de praktijk blijkt dit niet altijd mogelijk, waardoor er alsnog gewerkt moet gaan worden met een beslagvrije voet. Heeft u onbetaalde facturen liggen en wilt u eerst proberen deze facturen betaald te krijgen zonder verdere stappen te ondernemen? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij gaan graag voor u aan de slag met de betreffende vordering.

27 Hardheidsclausule beslagvrije voet

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.