Vroegsignalering door gemeenten zorgt voor optimaal zicht op schulden van consumenten. De activiteiten van de gemeenten werden echter beperkt of kwamen te laat. Vaak was er namelijk geen inzicht in het aantal mensen met een lopende betalingsachterstand of grote schuld. Gegevens van nutsbedrijven over het betaalgedrag van klanten mochten niet worden gedeeld. Nu wordt er een wijziging doorgevoerd in de Wgs, ofwel de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, waardoor gemeenten hun activiteiten op het vlak van vroegsignalering sterk uit kunnen breiden. In dit artikel leest u wat de wijziging precies inhoud.
De wijziging in de Wgs is recent goedgekeurd door de Eerste Kamer. Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2021 aan de slag met het uitbreiden van de activiteiten voor vroegsignalering. Een belangrijke wijziging is wel dat leveranciers particulieren bij de gemeente aan mogen melden wanneer er sprake is van een betalingsachterstand. Hierbij gaat het om een betalingsachterstand bij de leverancier van energie of water, bij de zorgverzekeraar of bij de woningbouwvereniging. Het is dan ook zo dat alleen deze partijen opgenomen zijn in de wet. Andere schuldeisers kunnen particulieren met een betalingsachterstand dus niet zelf bij de gemeente aanmelden voor begeleiding.
Waarom niet alle leveranciers in de wet opgenomen?
Door de aanpassing in de Wgs zou het ook handig zijn om gelijk alle leveranciers in de wet op te nemen. Dit is echter bewust niet gedaan, want dit gaat te ver in de privacy van een persoon. In de basis hebben we allemaal drinkwater, energie- en een zorgverzekering nodig. Wie woonachtig is in Nederland heeft met deze kosten te maken. Alle mensen met een huurwoning hebben te maken met een verhurende partij, dus alle huurders hebben met huurkosten te maken. Deze kosten zijn zo essentieel dat ze wel gedeeld mogen worden met de gemeente.
Voor schulden bij andere partijen, zoals bij bijvoorbeeld webwinkels, sportscholen, leasemaatschappijen, geldt dat deze betalingsachterstanden heel persoonlijk zijn. Schulden die daar lopen kunnen niet door het bedrijf worden doorgegeven aan de gemeente. De betalingen aan de geselecteerde partijen worden gezien als de meest belangrijke betalingen die verricht moeten worden door particulieren. Wanneer hier betalingsachterstanden ontstaan, dan is de kans heel groot dat er elders ook schulden bestaan.
Waarom is vroegsignalering zo belangrijk?
Vroegsignalering is belangrijk om een langdurige opbouw van schulden te voorkomen. Particulieren kunnen zich zelf bij de gemeente aanmelden wanneer zij betalingsachterstanden oplopen en zelf niet goed weten hoe zij de vaste lasten nog moeten betalen. Helaas doen veel particulieren dit niet, uit schaamte of omdat zij denken het zelf nog op te kunnen lossen. In de praktijk zien we dat het zelf oplossen van schulden vaak niet goed lukt, waardoor de schuld groeit en men uiteindelijk met problematische schulden te maken krijgt. Dit kan voorkomen worden wanneer gemeenten tijdig op de hoogte zijn van de financiële moeilijkheden. Dit voorkomt ook dat schuldeisers lang op factuurbetalingen moeten wachten, waardoor ook zij in financieel zwaar weer terecht kunnen komen.
Facturen die onbetaald blijven
Wanneer tijdig hulp wordt geboden wanneer er schulden ontstaan, dan kan ook worden voorkomen dat facturen van andere leveranciers lang open blijven staan. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat een factuur onbetaald blijft. Heeft u te maken met klanten die niet betalen? Schakel dan Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht in.