Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws 5 Finance lessen uit de coronacrisis voor ondernemers
05-8-2022

De coronacrisis heeft veel ondernemers voor uitdagingen geplaatst die we nooit van tevoren hadden kunnen zien aankomen. Nu we al enkele maanden niet meer te maken hebben met beperkende maatregelen op dat gebied, lijkt het erop dat alles gewoon weer zijn gangetje begint te gaan. Toch mogen we niet vergeten wat er gebeurd is en wat ons misschien nog wel te wachten staat ieder winterseizoen.

Wat kunnen we leren van de afgelopen twee jaar? Er kunnen zeker finance lessen uit de coronacrisis worden getrokken. Wij delen graag de belangrijkste finance lessen voor ondernemers in dit artikel. Mocht u in de problemen komen door niet betalende klanten, neem dan tijdig contact met ons op en wij gaan met uw openstaande facturen aan de slag!

1. Het risico op wanbetaling kan snel toenemen

Tijdens de coronacrisis zijn veel particulieren en ondernemers in de financiële problemen geraakt. Het verplicht sluiten van de deuren doet weinig goeds voor de omzet. Zowel bedrijven als particulieren zagen hun inkomsten afnemen. Ondernemingen die eerder nauwelijks te maken hadden met facturen die onbetaald bleven, kregen van het ene op het andere moment sterk te maken met wanbetalers en het uitstellen van betalingen. Dit gaf een kettingreactie in de hele ondernemersketen. Het werkte door, van de ene partij naar de andere. Ondernemers moeten zich er bewust van zijn dat het risico op wanbetaling ineens sterk kan toenemen door externe factoren.

2. Maatregelen op het gebied van economische schade

De coronacrisis heeft ons laten zien hoe snel zaken kunnen veranderen. Bedrijven die het ene moment nog financieel gezond waren, stonden binnen enkele weken op het punt van omvallen. De coronacrisis leert ons de les dat we vooral voorbereid moeten zijn op situaties die in relatief korte tijd kunnen zorgen voor economische schade. Ondernemen is vooruitzien en nu we weten dat de overheid binnen enkele dagen het complete land plat kan leggen is het noodzakelijk om hiervoor voorbereid te zijn. Een plan B om inkomsten te generen is een must.

3. Oplossingen voor toenemend verzuim

Het lijkt misschien alsof corona helemaal weg is, maar dat is het niet. Door het continu aanbieden van testen komen bedrijven in de problemen wanneer medewerkers een positieve uitslag krijgen. De gemiddelde medewerker zal hierdoor enkele dagen thuisblijven en kan dus niet ingezet worden. In ernstigere gevallen loopt de afwezigheid op tot enkele weken. Ongeveer 7 op de 10 personen ervaart langdurige klachten en kunnen niet of beperkt werken voor lange tijd. Ondernemers moeten voorbereid zijn op langduriger verzuim van gemiddeld genomen meer medewerkers tegelijkertijd dan gewoonlijk het geval is geweest. Dit is zeker ook nodig gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Nieuw personeel is in de meeste gevallen niet snel vindbaar.

4. Het behouden van online mogelijkheden

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren de online mogelijkheden aangegrepen om toch omzet te behouden. Het verplicht thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat mensen meer online zaken zijn gaan doen, of het nu gaat om een specifieke aankoop of om de wekelijkse boodschappen. Ondernemers doen er goed aan om de online mogelijkheden voor het realiseren van voldoende omzet te behouden. De consument besteedt geld nu anders dan voor 2020, en het is voor ondernemers belangrijk om hier effectief op in te spelen.

5. Toenemende lastendruk

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bedrijven heeft, in meer of mindere mate, gebruik gemaakt van de financiële steun vanuit de overheid of uitstel van betalingen aangevraagd. Nu is de periode aangebroken waarin deze financiële steun stopt en, in veel gevallen, moet worden terugbetaald. Het CPB geeft aan dat de lastendruk voor veel bedrijven hierdoor nu toe gaat nemen, waardoor de grootste financiële druk pas ná de pandemie wordt uitgeoefend. Er wordt dan ook verwacht dat het aantal faillissementen gaat toenemen. Het CPB voorspelt dat veel bedrijven die twee jaar lang gebruik hebben gemaakt van financiële ondersteuning nu alsnog failliet zullen gaan. 

De belangrijkste les: beperk altijd alle risico’s

Zowel tijdens als na de afgelopen jaren lagen, en liggen, de financiële risico’s hoger dan gewoonlijk. De belangrijkste les die we hieruit kunnen halen is dat het vooral heel belangrijk is om alle financiële risico’s tot een minimum te beperken. U moet bovenop uw debiteuren zitten en zorgen dat alle betalingsafspraken worden nagekomen.

Heeft uw bedrijf nog altijd te maken met facturen die onbetaald blijven? Dan brengt dit de cashflow in gevaar en dit betekent achteruitgang in de financiële gezondheid van uw bedrijf. Heeft u een niet betalende klant? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij helpen u graag verder.

31 lessen ondernemer coronacrisis finance

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.