Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws 62% van gemeenten betaald facturen MKB op tijd
17-8-2023

Sinds begin 2013 is de Nederlandse overheid verplicht om ondernemers binnen 30 dagen te betalen. Deze eis werd in juli 2022 uitgebreid naar grote bedrijven die betalen aan het MKB. De meeste overheidsinstanties voldoen aan deze eis. Zo blijkt dat 96,1% van de ministeries en 93,5% van de provincies de facturen in 2022 op tijd betaalden. Echter, leveranciers die facturen indienen bij gemeenten, moeten vaak langer wachten.

Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat slechts 62,4% van alle gemeenten meer dan 90% van de facturen op tijd betaalde. Bent u leverancier aan een gemeente? Dan is de kans groot dat u langer dan 30 dagen moet wachten op uw betaling

Gemeenten betalen te laat.

Bij de bespreking van de prestaties van overheidsinstanties en grote bedrijven in het nakomen van betalingsverplichtingen, benadrukt minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat een essentiële factor. Hij zegt:

“Het is essentieel dat de facturen van ondernemers op tijd worden voldaan, of het nu gaat om interbedrijfsbetalingen of overheidsbetalingen. Naast een wettelijke verplichting heeft de overheid een voorbeeldfunctie en gemeenten moeten meer doen om ervoor te zorgen dat hun leveranciers tijdig betaald krijgen."

De minister heeft aangegeven plannen te hebben om met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te overleggen om te bepalen wat nodig is om gemeenten hun betalingen op tijd te laten uitvoeren.

Grote bedrijven die betalen aan het MKB

Sinds 1 juli 2022 is de maximale betaaltermijn voor commerciële transacties van grote bedrijven naar MKB-ondernemingen verkort van 60 dagen naar 30 dagen. Dit is sinds 1 juli 2023 officieel van kracht geworden. Ondanks deze verandering bleef de gemiddelde betaaltermijn van grote bedrijven aan het MKB in 2022 schommelen tussen 40 en 43 dagen.

In reactie op deze vertraging heeft bureau AEF in opdracht van minister Adriaansens onderzocht of het instellen van publiek toezicht op de naleving van de betaaltermijn door grote bedrijven zinvol en wenselijk is. De conclusie van het bureau is dat dit momenteel niet het geval is, voornamelijk omdat de effecten van de Wet verkorten wettelijke betaaltermijn tot 30 dagen nog onbekend zijn. Alle contracten tussen grote bedrijven en het MKB zijn pas sinds 1 juli 2023 gebonden aan een maximale betaaltermijn van 30 dagen.

Overheidstoezicht: Ja of Nee?

Minister Adriaansens heeft besloten om tijdens de evaluatie van de wet begin 2024 de mogelijkheid en wenselijkheid van overheidstoezicht verder te onderzoeken. Dit zou een beter begrip kunnen geven van de omvang, concentratie, en oorzaken van de problemen rondom late betalingen, alsmede mogelijke alternatieve oplossingen.

Hoewel overheidstoezicht bedrijven kan stimuleren om hun rekeningen tijdig te betalen, zoals blijkt uit ervaringen in Frankrijk en Polen, heeft het ook nadelen. Zo kan het de relatie tussen leveranciers en afnemers onder druk zetten en vereist het aanzienlijke overheidscapaciteit. De vraag is of ondernemers hierop zitten te wachten.

Naar alternatieve oplossingen kijken

Daarom wil de minister alternatieve oplossingen onderzoeken om de betaaltermijnen van grote bedrijven aan het MKB te verminderen. E-facturatie kan bijvoorbeeld betalingen in het bedrijfsleven versnellen. Daarnaast wil zij onderzoeken of een verwachte rapportageverplichting voor grote bedrijven onder Europese wetgeving kan leiden tot snellere betalingen aan MKB-leveranciers.

Met al deze ontwikkelingen in het vizier, moeten we blijven bij de kern van de zaak: het belang van tijdige betalingen voor het voortbestaan en de groei van MKB-bedrijven. Iedere ondernemer, groot of klein, begrijpt het cruciale belang van cashflow voor de continuïteit en gezondheid van zijn of haar onderneming.

Problemen door late betaling

Bent u een ondernemer die nog wacht op betaling? Zit niet stil en wees proactief. Neem contact op met de debiteur en vraag om een update over de status van uw betaling. Laat u niet ontmoedigen door late betalingen, maar gebruik deze als een kans om uw betalingsprocessen te verbeteren en uw bedrijfsvoering na te lopen.

Heeft u behoefte aan meer informatie of ondersteuning in het omgaan met late betalingen? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij staan klaar om u te helpen en te adviseren bij elke stap die u neemt.

08 betaling gemeente te laat

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.