Het fenomeen ‘wanbetaling’ is niet nieuw. Helaas hebben bedrijven daar al sinds jaar en dag mee te maken. De één wat meer dan de ander. De afgelopen jaren merkte we bij onze klanten een positieve trend. Er kwam steeds meer minder wanbetalers en de meeste facturen konden we altijd (deels) incasseren. De signalen voor komend jaar zijn echter op rood komen te staan. Het fenomeen wanbetaler is weer terug van weggeweest bij grote en kleine ondernemers.
Voor bedrijven is het belangrijk om te weten dat het risico op wanbetaling dit jaar flink toeneemt. Hierdoor is de kans groot, dat bedrijven te maken krijgen met een grotere hoeveelheid facturen die door klanten niet worden betaald. Dit blijkt mede uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Allianz Trade. Voor dit onderzoek werden 3.000 exporteurs uit Duitsland, Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Amerika ondervraagd. In dit artikel nemen we de belangrijkste uitkomsten met u door.
Exporteurs vrezen voor toename wanbetalingen
De exporteurs maken duidelijk dat zij vrezen voor een flinke toename in het aantal wanbetalingen waarmee zij te maken krijgen. Deze vrees wordt in de conclusie van het onderzoek dan ook aangemerkt als belangrijke ‘trend’. Daarnaast werden er nog twee belangrijke ‘trends’ geconstateerd. Op de eerste plaats vrezen bedrijven voor een structurele terugval in omzet en bestellingen naar mate het conflict tussen Rusland en de Oekraïne langer duurt. Daarnaast is ook duidelijk dat bedrijven zich schrap zetten voor de klap die dit jaar zal worden uitgedeeld aan de omzet. De geopolitieke spanningen, grondstoffen te kort en personeelsproblemen voeren bij alle organisaties de druk hoog op.
De oorlog Rusland – Oekraïne is belangrijkste oorzaak
Veel bedrijven hadden het al moeilijk na de twee corona jaren. Zo blijkt uit het onderzoek dat werd uitgevoerd voorafgaande aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het onderzoek werd na het ontstaan van het conflict herhaald, waardoor duidelijk de verschillen konden worden opgemerkt. Nu de oorlog langer duurt, neemt de bezorgdheid onder exporteurs flink toe. Meer dan de helft, namelijk 56 procent, geeft aan dat de stijgende energieprijzen hen ernstige zorgen baart. Andere zorgen bestaan over de oplopende exportkosten, langdurige verstoringen in de toeleveringsketen, hogere financieringskosten en de hogere grondstofprijzen.
Dit alles terwijl de meeste bedrijven de enorme gevolgen van de coronapandemie nog aan het verwerken zijn. Er wordt dan ook een toename van meer dan 10% aan faillissementen verwacht. Dit zullen mede bedrijven zijn die de afgelopen jaren door de staatssteun overeind zijn gehouden. Door deze economische situatie zal het risico op wanbetaling groot worden.
Werkkapitaal wordt aangetast door wanbetaling
Duidelijk is dat veel bedrijven binnen Europa en dus ook Nederland nog te maken gaan krijgen met grote problemen. Dit geldt vooral voor ondernemingen die niet in staat zijn om sterke prijsstijgingen door te voeren richting hun klantenbestand. De winsten liggen lager, de investeringen worden minder en de groei blijft beperkt, in het beste geval. Uiteindelijk zal dit leiden tot de faillissementsgolf die eigenlijk al veel eerder verwacht werd. Het effect wordt nu nog versterkt doordat het werkkapitaal van veel bedrijven zal worden aangetast door wanbetaling.
Laat facturen niet te lang open staan
Steeds meer particulieren ervaren ook diverse prijsstijgingen, zoals die van brandstof, de energie en ook de dagelijkse boodschappen. Hierdoor wordt een aanzienlijke stijging verwacht als het gaat om wanbetalingen. Meer bedrijven zullen de stapel onbetaalde facturen zien groeien. Voorkom dat dit risico’s meebrengt voor uw bedrijf en onderneem op korte termijn actie.
Neem contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij helpen u graag om uw facturen alsnog binnen redelijke termijn betaald te krijgen. Uiteraard informeren en adviseren wij u graag over de mogelijkheden. Neem direct contact met ons op of download onze gratis Incassobox, speciaal voor ondernemers.