De inflatie in Nederland was in maart 11,9% ten opzichte van maart 2021! De prijzen van consumentengoederen en diensten zijn nog nooit zo hard gestegen de afgelopen 40 jaar. De Nederlandse Bank verwacht dat de inflatie waar we nu mee te maken hebben erg lang zal gaan duren. Dit heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de klanten van uw onderneming. Vrijwel zeker zullen financiële problemen ontstaan, waardoor de kans op wanbetaling zal toenemen.
Het Nibud heeft zich afgelopen maanden gebogen over de gevolgen van de hoge inflatie. Eerder al gaf deze partij aan dat de inflatie zal zorgen voor veranderingen in de portemonnee van veel Nederlandse huishoudens. Wanneer de inflatie aanhoudt voor de duur die De Nederlandse Bank verwacht, ruim een jaar, dan stijgt het aantal huishoudens dat niet meer rond kan komen flink. Tijd dus om uw debiteurenbeleid strak vorm te geven en het in de gaten te blijven houden. Willems Incasso & Gerechtsdeurwaarders is graag uw incassopartner.
Groeiende problemen voor Nederlandse huishoudens
Naar mate de inflatie langer duurt, zullen steeds meer Nederlandse huishoudens in financiële problemen terechtkomen. Op dit moment zijn er al relatief veel huishoudens die de vaste lasten nauwelijks nog kunnen voldoen, en dit aantal zal alleen maar stijgen. Het Nibud voorspelt dat vooral huishoudens met hoge energiekosten, hoge zorgkosten en hoge huurkosten in de problemen gaan komen, zeker wanneer deze hoge kosten gecombineerd worden met een laag inkomen. De energiecompensatie van enkele honderden euro’s laat op zich wachten en steeds meer huishoudens moeten nu al de verwarming uitschakelen om te besparen. Het Nibud adviseert huishoudens die worstelen met de financiën zich te melden bij hun gemeente voor hulp. Nemen de schulden toe? Door te bellen naar de deurwaarder is er vaak wel een oplossing te vinden.
Gemiddeld koopkracht
Er wordt vrijwel altijd gerekend naar gemiddelden voor het bepalen van de inflatie en koopkracht. Wanneer we kijken naar wat er op dit moment gaande is in de supermarkt en economie, met betrekking tot prijsstijgingen, dan kunnen we stellen dat de koopkracht van een Nederlands huishouden er maandelijks gemiddeld met 40 euro op achteruit gaat. Toch, in de praktijk gaat dit gemiddelde lang niet op. Mensen die met de auto naar het werk moeten en geen reiskostenvergoeding krijgen, die gaan er veel sterker op achteruit. Dit geldt uiteraard ook voor mensen die een nieuw energiecontract moeten afsluiten of die een variabel energiecontract hebben. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen. Veel Nederlandse huishoudens gaan er veel verder op achteruit dan de gemiddelde 40 euro.
Communiceer wisselende prijzen
Door de spanningen in Oekraïne, de hoge gasprijs en wereldwijde tekorten stijgen vrijwel alle prijzen. Ook in de zakelijke dienstverlening is een stijging van 5 tot 15% gewoon geworden. Social media experts, IT ondersteuning, schoonmaak en andere dienstverleners worden gedwongen om hun prijzen te verhogen. Deze kosten worden uiteindelijk doorbelast aan de eindklant.
In de bouw zagen we vorig jaar al een forse prijsstijging bij materialen. Deze inflatie zorgde toen al voor veel problemen bij projecten die aangenomen waren voor een oude vaste prijs. Onze incassojuristen hebben al diverse aannemers bijgestaan die een juridisch conflict hadden over de verhoogde eindfactuur naar de eindklant. Goede algemene voorwaarden en duidelijke communicatie kunnen een hoop problemen voorkomen. Vaak heeft een klant wel begrip voor een prijsstijging als zij hiervan vooraf op de hoogte worden gesteld.
Meer openstaande facturen
Wanneer steeds meer huishoudens en kleine ondernemers de vaste lasten niet meer kunnen betalen, dan heeft dit uiteraard gevolgen. Verwacht wordt dat bedrijven te maken gaan krijgen met een oplopend aantal facturen dat niet of niet op tijd betaald wordt. Het is voor bedrijven, en vooral voor de financiële gezondheid van deze bedrijven, belangrijk om de stapel niet op te laten lopen.
Onderneem tijdig actie en voorkom financieel zwaar weer. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat voor u klaar wanneer u te maken heeft met niet betalende klanten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.