De Wgs, ofwel de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, wordt gewijzigd. Hierover schreven we al in juli 2020 in onze blogs. Hierdoor wordt het voor Nederlandse gemeenten per 2021 mogelijk om vroegsignalering toe te passen. Dit betekent dat zij actie kunnen ondernemen wanneer zij zien dat schulden bij mensen op beginnen te lopen. Hierdoor kan worden voorkomen dat de schulden problematisch worden. Ook bedrijven kunnen werk maken van vroegsignalering om de schuld bij debiteuren niet verder op te laten lopen.
De gemeente Amsterdam heeft bewezen dat vroegsignalering werkt. Hier wordt het namelijk al langer toegepast. Het gemiddelde schuldbedrag van Amsterdammers dat een schuldhulpverleningstraject in gaat ligt 16.000 euro lager dan het gemiddelde schuldbedrag in andere Nederlandse gemeenten. De voordelen van vroegsignalering zijn er volop voor beide partijen.
Vroegsignalering zal in 2021 hard nodig zijn
De coronacrisis heeft al rake klappen uitgedeeld, maar er gaan zeker nog veel zware klappen vallen in meerdere branches. Er is inmiddels al voorspeld dat het percentage aan faillissementen in 2021 zal toenemen met maar liefst 34 procent. Het is dan ook niet vreemd dat tevens wordt verwacht dat meer huishoudens en zzp’ers in financiële moeilijkheden zullen komen. Het invoeren van vroegsignalering zal dan ook hard nodig zijn in 2021, zodat kan worden voorkomen dat veel mensen met problematische schulden te maken krijgen.
Door middel van vroegsignalering kan een gemeente sneller hulp aanbieden, waardoor kan worden voorkomen dat de schulden eerst hoog oplopen voordat er hulp wordt gezocht. Straks mogen leveranciers particulieren bij de gemeente aanmelden wanneer er sprake is van een betalingsachterstand. Hierbij gaat het om een betalingsachterstand bij de leveranciers van energie of water, bij de zorgverzekeraar of bij de woningbouwvereniging.
Nadenker: Vaak is de maand de oorzaak van schulden. Gewoon te lang voor het inkomen.
Voorkomen is beter dan oplossen
We weten natuurlijk allemaal dat voorkomen beter dan genezen is. In het geval van schulden kunnen we beter spreken van ‘voorkomen is beter dan oplossen’ of Bellen = oplossen. Het oplossen van schulden is vaak zeer lastig, zeker wanneer het totale schuldbedrag behoorlijk is opgelopen. Een gemeente die al veel aandacht besteed aan proactieve schuldhulpverlening is de gemeente ’s-Hertogenbosch. Merkt de gemeente signalen op dat er schulden worden opgebouwd? Dan wordt er direct actie ondernomen. In de gemeente zien ze de laatste maanden al meer rode vlaggen omhoogschieten. Dit geldt zeker ook op landelijk niveau. De coronacrisis zorgt nu al voor een toename van huishoudens die financieel worstelen. Dit terwijl de grootste golf naar alle waarschijnlijkheid nog moet gaan komen.
Is de wetswijziging wel echt nodig?
Er zijn partijen die zich afvragen of het nu wel echt nodig is om vroegsignalering op te nemen in de wet. Mensen kunnen zichzelf toch ook tijdig melden voor hulp bij financiële problemen? Moeten we de mensen echt achter de broek aan gaan zitten? Natuurlijk is het zo dat mensen zelf ook de stap naar gemeentelijke schuldhulpverlening kunnen nemen. Helaas gebeurt dit in veel situaties niet.
Mensen denken vaak te lange tijd dat zij het zelf wel op kunnen lossen of zij melden zich helemaal niet aan, bijvoorbeeld omdat zij zich schamen. Proactieve schuldhulpverlening begint met vroegsignalering. Alleen met vroegsignalering kan de gemeente (of organisatie) adequaat reageren op eerste signalen dat het financieel verkeerd dreigt te gaan. Dit zal veel mensen gaan helpen, zeker wanneer we kijken naar de tijd die ongetwijfeld komen gaat.
Risico op niet betalende klanten wordt hoger
Veel Nederlandse huishoudens gaan het de komende tijd financieel zwaarder krijgen. Dit betekent ook dat het risico toeneemt dat facturen onbetaald blijven. Wacht niet te lang met het ondernemen van actie als creditmanager of directeur. Wanneer u zelf te maken krijgt met een grotere hoeveelheid onbetaalde facturen, dan komt de financiële gezondheid van uw bedrijf in gevaar. Wij helpen u graag met advies en ondersteuning. Neem contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij kunnen tevens ook uw volledige debiteurenbeleid uit handen nemen. U hoeft u zich hier dan geen zorgen over te maken. Informeer bij onze collega’s naar de mogelijkheden en een vrijblijvende kennismaking.