Ondernemen is vooruitzien toch? Was het maar zo makkelijk in de huidige economie. De ontwikkelingen in de afgelopen jaren had niemand kunnen voorspellen. Van stikstof- en klimaatcrisis, van corona naar lockdowns en nu een oorlog in Oekraïne. Het is allermist een rustige periode voor ondernemers. Helaas zal dit de komende tijd nog wel blijven. De economische ontwikkelingen zien er stormachtig uit.
In dit artikel nemen wij graag een aantal belangrijke economische trends met u door. Deze zijn erg relevant voor ondernemers en creditprofessionals. Tot nu toe is de verwachte golf van faillissementen uitgebleven, maar de verwachting op dit moment is dat het aantal faillissementen in ons land in 2022 wel toe gaat nemen. De economie krijgt nog rake klappen te verduren en dit geldt ook voor een groot deel van de bedrijven. Wees dus voorbereid.
Ondernemers krijgen steeds nieuwe uitdagingen
Het grootste probleem is wel dat ondernemers in ons land steeds met verschillende uitdagingen te maken krijgen die zij het hoofd moeten bieden. Oplossingen die twee jaar geleden werkten, hebben nu geen enkel effect meer. De uitdagingen kunnen dus ook niet steeds op gelijke wijze worden aangepakt. Natuurlijk ligt een heel belangrijke uitdaging in de coronamaatregelen zelf, bijvoorbeeld door beperking of zelfs sluiting van bedrijven, zoals we ook binnen de horeca zagen. Toch zijn er meer uitdagingen die het uiterste van ondernemers vragen. Hierbij kunt u denken aan tekorten en logistieke problemen.
Lockdowns zijn niet het grootste risico
Ondernemers worstelen met lockdowns. Het zogenaamde ‘click and collect’-principe en het thuisbezorgen van maaltijden is voor veel ondernemers niet kostendekkend, waardoor de omzetcijfers blijven dalen. Toch zijn de lockdowns niet het grootste risico voor ondernemers. Grotere risico’s liggen in de tekorten, die zich steeds verder en binnen steeds meer branches uitbreiden. We zien tekorten aan materialen en grondstoffen waar we nooit eerder een tekort aan hebben gehad. Belangrijke basisproducten, zoals papier, plastic, aluminium, hout en bijvoorbeeld computerchips zijn steeds moeilijker te verkrijgen.
Supplychain problemen
Door de oplopende geopolitieke spanningen zijn veel logistieke ketens uit balans geraakt. De prijzen van vervoer van containers zijn nog steeds 3 tot 5x duurder dan twee jaar geleden. Ook het sluiten van grenzen en sancties op goederen maken het krijgen van de juiste materialen niet makkelijker.
Het wereldwijde grondstoffen tekort speelt bij vrijwel ieder productiebedrijf. Kunt u dit jaar nog wel aan al uw materialen komen? En tegen welke prijs? De prijzen van bouwmaterialen blijven nog steeds stijgen. Klanten begrijpen dat er schaarste is, maar waak ervoor dat u niet opeens de factuur met 50% gaat verhogen t.o.v. de offerte. Dit kan tot een conflict leiden met als gevolg een uitgestelde betaling.
Toenemende inflatie
De inflatie is sinds 40 jaar niet zo hoog geweest als nu. Alle goederen en diensten om u heen worden duurder. Gaat u ook uw prijzen iets verhogen of blijft u deze gelijk houden? Uw klanten merken de inflatie goed in hun besteedbaar inkomen. Met name de prijs van energie is door het dak gegaan de laatste maanden. Als u dus producten verkoopt via een leaseconstructie of met abonnementen, dan kan het goed zijn dat klanten deze niet meer kunnen betalen. Er volgen meer storno’s op uw incasso en u zult een incassobureau moeten inschakelen om uw betalingen alsnog te ontvangen.
Verwachte stijging van faillissementen
Ondernemers krijgen te maken met een mix van uitdagingen die mogelijk leiden tot een faillissement. Het is een optelsom van politieke risico’s, prijsstijgingen, bevoorradingsproblemen en coronamaatregelen. De verwachting is dan ook dat het aantal faillissementen en mensen met betalingsproblemen in 2022 zal stijgen.
Hiermee neemt ook het risico van oninbare vorderingen toe. Heeft u oninbare vorderingen? Wil een klant maar niet uw rekening betalen? Laat het niet op zijn beloop en onderneem actie. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat graag voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op of dien de factuur online in.