Elk kwartaal wordt er een nieuwe Monitor Schuldhulpverlening gepubliceerd door de NVVK en Divosa. Daarbij wordt in beeld gebracht hoe het aantal aanvragen van schuldhulpverlening zich door de tijd heen ontwikkelt. De Monitor Schuldhulpverlening is op 1 januari 2022 geïntroduceerd, midden in de coronaperiode. Aan de hand van een vast panel van respondenten ontstaat er inzicht in de schuldhulpverlening.
We hebben inmiddels al enkele jaren te maken met veel financiële onzekerheid op allerlei vlakken. Voor het eerst in twee jaar is de Monitor Schuldhulpverlening weer stabiel. In dit artikel nemen we de laatste cijfers met u door.
Pieken en dalen in het aantal aanvragen
De Monitor Schuldhulpverlening heeft steeds pieken en dalen laten zien in het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening. Zo werd er een recordaantal aanmeldingen gezien in juni 2022. Wanneer we kijken naar de statistieken van de afgelopen jaren, dan zien we een duidelijke dip in de zogenaamde coronajaren, 2020 en 2021. De monitor laat zien dat het derde kwartaal van 2022 nog meer aanmeldingen laat zien dan in dezelfde kwartalen in de betreffende coronajaren. Op dit moment is het aantal aanmeldingen weer vergelijkbaar met de tijd vóór corona.
[plaatje van onderzoek]
Wie komen er bij de schuldhulpverlening terecht?
Een groot deel van de deelnemende 90 gemeenten van Nederland geeft aan dat er geen duidelijke leeftijdsgroepen of andere groepen worden gezien die ineens vaker om schuldhulpverlening vragen. Een aantal gemeenten geeft aan dat het vooral ondernemers zijn die zich nu aanmelden voor schuldhulpverlening. Daarnaast zijn het binnen meerdere gemeenten vooral ook jongvolwassenen die een beroep doen op de schuldhulpverlening. Wat binnen veel gemeenten wel duidelijk is, is dat de problemen vaak worden veroorzaakt door de hoge energiekosten.
Niet alle gemeenten kunnen de druk aan
Hoewel het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening stabiliseert, ligt het aantal nog altijd hoog. Voor het eerst sinds de introductie van de Monitor Schuldhulpverlening zijn er dan ook gemeenten die aangeven zich zorgen te maken over de capaciteit. Een deel van de gemeenten verwacht dat de belasting te groot wordt en dat de capaciteit in de toekomst onvoldoende zal blijken te zijn. Maar liefst een ruime 20 procent van de gemeenten in Nederland maakt zich zorgen dat zij te maken krijgen met overbelasting van de schuldhulpverlening.
Worstelen met het betalen van de rekeningen
Het zijn vooral de scherp gestegen energiekosten die ervoor zorgen dat een relatief groot aantal Nederlandse huishoudens worstelt met het voldoen van alle rekeningen. Ook ondernemers komen vaker voor financiële uitdagingen te staan. Voor bedrijven is het belangrijk om zich hier bewust van te zijn en om goed op te letten met wie er zaken wordt gedaan.
Uiteraard kan nooit volledig worden uitgesloten dat facturen open blijven staan. Heeft u openstaande facturen? Voorkom risico’s voor uw eigen bedrijf en neem contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij zijn u graag van dienst.