Veel ondernemers hebben een zware periode achter de rug. De mix van lockdowns, coronaregels, bureaucratische NOW-regelingen, personeelstekorten en stijgende inflatie zijn niet in de koude kleren gaan zitten. Ondernemers met (privé) schulden kunnen terecht bij hun eigen gemeente voor schuldhulpverlening en professionele ondersteuning. Uit recent onderzoek blijkt dat deze schulphulp in niet iedere gemeente evengoed is geregeld voor ondernemers.
Er zijn veel ondernemers die langere tijd gebruik konden maken van de overheidssteun en die nu moeite hebben met het financieel weer op eigen benen staan. Aan de andere kant staan de ondernemers die gedurende de coronacrisis geen recht op financiële steun hadden (vooral zzp’ers). Deze groep komt al vrij snel in de financiële problemen als er een klant wegvalt. Of deze ondernemers relatief snel weer uit de schulden kunnen raken blijkt afhankelijk te zijn van de gemeente waarin zij wonen.
Gemeenten bieden niet overal dezelfde schuldhulp
De Nationale ombudsman heeft geconstateerd, in een recent onderzoek, dat ondernemers lang niet overal dezelfde schuldhulp kunnen krijgen. Dit verschilt namelijk sterk per gemeente, en dat kan voor een ondernemer heel vervelend uitpakken. Wanneer twee ondernemers naast elkaar gevestigd zijn, maar elk in een andere woonplaats wonen, dan kan het dus gebeuren dat de ene ondernemer optimale schuldhulp krijgt en de andere ondernemer niet of nauwelijks geholpen wordt. Vooral de zelfstandigen die op dit moment kampen met problematische schulden hebben moeite met het vinden van de juiste schuldhulpverlening vanuit de gemeente.
Ondernemers wachten lang met de hulpvraag
Het is niet alleen het geval dat ondernemers lang niet in elke gemeente de juiste schuldhulp kunnen krijgen. Hier komt ook nog bij dat veel ondernemers zich op een te laat moment melden bij de gemeente. Schaamte en stress zijn belangrijke factoren die de gemiddelde ondernemer tegenhouden hulp te gaan zoeken. Zij vinden het ook lastig om hun financiële gegevens te delen met de gemeente.
Veel ondernemers hebben al jaren financiële problemen voor zij bij de gemeente aankloppen voor hulp. Een deel van de ondernemers die wel bij de gemeente aanklopt haakt al vroeg in het schuldhulptraject weer af. Meer dan eens komt dit omdat de aangeboden schuldhulp niet deskundig genoeg is voor ondernemers of traag werkt.
Onvoldoende begeleiding voor ondernemers
Alle gemeenten hebben mogelijkheden om schuldhulp aan te bieden, maar meestal ligt de focus hierbij op particulieren / werknemers. In het geval van ondernemers zijn de schuldbedragen vaak hoger en is een deskundigere aanpak nodig. Deze deskundige aanpak kan niet vanuit elke gemeente geboden worden. De Nationale ombudsman pleit dan ook voor meer begeleiding en aandacht die speciaal is toegespitst op de ondernemer.
De NVVK (vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) heeft zich eerder al ingezet voor het op orde brengen van het hulpaanbod binnen gemeenten waarin hier behoefte aan was. Dit gebeurde middels een Vliegende Brigade. De NVVK wisselt kennis en ervaring uit met de VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Ook het Nibud heeft een Gesprekshandreiking en de Signaalkaart gemaakt in 2021 om het gesprek aan te gaan over beginnende geldproblemen.
Laat facturen niet onnodig lang openstaan
Een deel van de Nederlandse ondernemers is financieel in de problemen geraakt door een groeiend aantal openstaande facturen. Wanneer klanten niet betalen, dan kan dit uiteindelijk leiden tot financiële problemen aan de kant van de ondernemer. Dit geldt uiteraard zeker wanneer het gaat om flinke bedragen die open blijven staan. Voorkom dit en onderneem tijdig actie wanneer uw facturen niet worden betaald. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.