Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Plafond energieprijs voorkomt deel problematische schulden
07-10-2022

De gas- en energieprijzen zijn voor ondernemers en particulieren het gesprek van de dag geworden. Besparen op het verbruik is van een geitenwollen sokken imago verheven naar topsport. Veel Nederlandse huishoudens verkeren momenteel in financiële moeilijkheden, mede door de sterk gestegen energieprijzen. Het kabinet heeft met Prinsjesdag besloten om een energieplafond in te stellen. Dit voorkomt een deel van de problematische schulden, maar is geen definitieve oplossing.

Met het energieplafond van 2900 kWh en 1200 kuub gas zijn de meeste huishoudens gered van een fors hoge energierekening. Het ingestelde energieplafond gaat gelden vanaf 1 januari en moet de lasten in 2023 verlichten voor een groot deel van de huishoudens. Naast de eenmalige energietoeslag voor de lage inkomens, krijgen alle huishoudens in november en december 190 euro van de overheid als ‘energie korting’. Voor ondernemers is er enkele een toezegging dat er iets komt, maar er is nog geen concrete oplossing.

In dit artikel nemen we het energieplafond met u door en kijken naar de gevolgen voor de portemonnee van veel huishoudens. Is er nog ruimte om schulden af te lossen of moeten ondernemers een betalingsuitstel accepteren? En wie gaat al dit gratis geld terugbetalen?

Niet iedereen heeft baat bij het energieplafond

Het energieplafond verlicht de maandelijkse energielast voor mensen die gemiddeld of minder dan gemiddeld aan energie verbruiken. Mensen die extra veel energie verbruiken door ‘luxe’, zoals het gebruiken van een eigen sauna, of grote gezinnen hebben daarom geen baat bij het energieplafond. Helaas zijn het niet alleen de huishoudens die veel ‘luxe’ hebben die meer energie verbruiken dan gemiddeld. Dit zijn bijvoorbeeld ook de grotere huishoudens en mensen met beperkingen, die elektrische hulpmiddelen in huis moeten gebruiken om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Het mag duidelijk zijn dat niet iedereen wordt geholpen met het energieplafond. Dit ingestelde plafond is dan ook alleen goed nieuws voor mensen met maximaal een gemiddeld verbruik.

Hoge energieprijzen, ook met energieplafond

Het is zeker niet zo dat het energieplafond alle prijsstijgingen van energie wegpoetst. Wanneer we kijken naar het jaar 2020, dan was de prijs van een kuub gas 70 cent. Deze prijs blijft dubbel zo hoog na het ingaan van het energieplafond. Een kWh lag in 2020 rond de 25 cent en zit nu op maximaal 40 cent. Het Nibud heeft al aangegeven zich voornamelijk ook zorgen te maken over de huishoudens die geen financiële buffer (meer) hebben. Met het oog hierop heeft het Nibud dan ook aan onder meer woningbouwverenigingen, banken, energiemaatschappijen en gemeenten gevraagd om coulant te zijn. Het mag op dit moment niet gebeuren dat mensen uit hun woning worden gezet of zonder energie komen te zitten omdat zij de hoge energiekosten niet op kunnen brengen.

Het wordt een koude winter…

Helaas zien we het al erg veel op het nieuws. Steeds meer huishoudens zetten de verwarming fors lager of helemaal uit, eenvoudigweg omdat zij de hoge energieprijs voor het verwarmen van de woning niet meer kunnen betalen. Het uitschakelen van de verwarming brengt echter wel weer andere risico’s met zich mee. Uiteraard is het op de eerste plaats niet gezond wanneer de woning eenvoudigweg te koud is. Een vochtig huis vormt een bron voor schimmels. En bij een zeer strenge winter met een slechte isolatie kunnen de leidingen mogelijk gaan bevriezen.

We zien veel alternatieven, zoals de zelfgemaakte kachel van bloempotten. Plaatselijk, dus in kleine ruimten, kan dit zeker zorgen voor een aangename verwarming waarvoor slechts een aantal waxinelichtjes nodig zijn. Anderzijds verhoogt dit wel weer het risico op brand en ongelukken in huis. Voor veel huishoudens geldt helaas dat de winter kouder zal zijn dan gewoonlijk. De extra dekens worden al uit de kast gehaald.

Gratis geld bestaat niet

De Nederlandse overheid komt particulieren met een gemiddeld energieverbruik of lager tegemoet. Ze trekken hier 15 tot 30 miljard euro voor uit. Een ruime schatting, want ze weten in Den Haag niet wat de prijzen komende maanden gaan doen. We moeten er echter rekening mee houden dat gratis geld niet bestaat. Dit hebben we ook mogen ervaren met alle coronasteun die door de overheid werd aangeboden. Uiteindelijk moet het geld altijd terugkomen. Een belangrijke vraag is dan ook hoe de overheid dit op een later moment gaat verrekenen. Gaan de belastingen komende jaren weer omhoog of komen ze met andere maatregelen? De tijd zal het leren.

Gevolgen voor MKB ook merkbaar

Natuurlijk zijn het niet alleen de particulieren die financieel flink last hebben van de energiecrisis. De eerste ZZP’ers met een kleine winkel zijn er al mee gestopt en terug in loondienst gegaan, en nu worden de gevolgen voor het MKB ook merkbaar. Onder meer de industrie, bloementelers, restaurants en snackbars worstelen met de enorm gestegen energieprijzen. Het aantal bedrijven én het aantal sectoren dat moeite begint te krijgen met het betalen van de vaste lasten groeit. Een aantal van deze bedrijven besluit tijdig of tijdelijk te stoppen, maar een ander deel maakt schulden in de hoop dat de situatie snel verbetert. In heel de EU worden duizenden faillissementen verwacht als direct gevolg van de hoge energieprijzen.

Onderhoud nauw contact met uw klanten

Voor ondernemers is het in deze tijd vooral heel belangrijk om contact te onderhouden met klanten. Door tijdig te signaleren dat er financiële moeilijkheden ontstaan bij uw klant, kunt u ingrijpen wanneer dit nodig is. Op deze manier kunt u zelf voorkomen dat uw facturen niet meer betaald kunnen worden door uw klanten. Helaas is het risico op openstaande vorderingen nooit helemaal uit te sluiten. Heeft u facturen die niet worden betaald door uw (energie intensieve) klanten? Dan staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht graag voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken wat wij precies voor u kunnen betekenen.

40 energieplafond schulden energieprijs

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.